Женска папрат - Действие и приложение:

Женската папрат се прилага за лечение на панделковиднпте глисти (тениите), като се спазват съвсем точно назначените от лекаря доза, диета и схема на лечение. От корените на растението се прави отвара за лечение на кашлица и възпаления на горните дихателни пътища, а също и за промиване на външни рани. Непременно след лекарството трябва да се вземе солево очистително - английска сол. Не трябва да се взема рициново масло! Никога не трябва да се приема без лекарско назначение и надзор. Женската папрат се употребява за лечение на изгаряния.

Женска папрат - Описание:

 Женската папрат (Athyrium filix femina) е многогодишно тревисто растение от семейство Папратовидни. Коренището й е  косо разположено, късо, дебело и  покрито с кафяви люспи. Листата са сравнително нежни, едри на дължина достигат до 150 см. Те са светлозелени на цвят, двойно до тройно перести, в общото си очертание продълговати, към основата и върха постепенно стеснени. Интересното при тези растения е способността им да променят окраската на листата си в зависимост от сезона: едни са необичайно ярки през пролетта, към средата на лятото стават сиво-зелени, другите, обратно, придобиват най-сочната си окраска през есента, особено при захладняване. Листните дялове са дълги  до 25 см, линейно-ланцетни, делчетата са  продълговати, едро напилени и дълги от 3 до 20 мм. Спорите са яйцевидни до бъбрековидни с неопадващо покривало.

Женска папрат - Използвани части:

Използват се корените в народната медицина

Женска папрат - Начин на употреба:


Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаФарингит. Възпалено гърлоХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаКашлица – Симптоми и Лечение на Кашлица с БилкиКашлица - ПричиниСъществуват различни предписания за приготвяне на запарки и отвари от билката. Вътрешно, тя се приема най-често като запарка, приготвена от една супена лъжица ситно счукана билка на 250 мл. вода. След като ври 10-15 минути, запарката се прецежда и след изстиване се изпива за 1 денонощие. За лечение на кашлица и възпаления на горните дихателни пътища се използува и запарка от 1 супена лъжица билка на 1 л вода, която се пие вместо вода за 1 денонощие.

Женска папрат - Лечебни съставки:

Растението съдържа редица производни на флороглуцина - аспидинол, флаваспидинова киселина, албаспидин, филиксова киселина (филицин) и др. Освен това в коренището се съдържат етерично масло, флавоноиди, дъбилни вещества, тлъсто масло, скорбяла и др.

Женска папрат - Къде се среща?

Женската папрат расте по влажни сенчести места, главно в планините, до 2100 м надморска височина. Алпийската женска папрат  расте в субалпийския и алпийския пояс на Източна Рила (под връх Мусала) и Северозападна Рила (на връх Соколец).