Гороцвет Гороцвет - Действие и приложение:

Гороветът забавя ритъма и увеличава силата на сърдечните съкращения, разширява коронарните съдове, като отстранява отоците у сърдечно болния. По този начин подпомага работата на сърцето предимно при функционални и по-слабо при органични сърдечни заболяваниязатлъстяло сърце, сърдечна невроза, Базедово сърце, ритъмни нарушени, сърдечна недостатъчност. Гороцветът действа нервоуспокояващо. Употребява се при атеросклероза, преумора. Билката се препоръчва като нервно успокоително средство, при ниско кръвно налягане. От гороцвет  се приготвят лекарства, които активизират сърдечната дейност. Не трябва да се употребява без лекарско указание, тъй като е силно отровен!!!

Гороцвет - Описание:


Още по темата АтеросклерозаЛенено масло и здраветоКак да преодолеем пролетна умораЕсенната тъгаТъмната страна на енергийните напитки – краткотрайно ободряване, за което тялото плаща висока ценаЗа данъците върху лошите и добрите мазнини... Гороцветът (Adonis) e многогодишно тревисто растение от семейство Лютикови. Гороцветът има многоглави къси с множество еднакво дебели,брадести корени от долната страна и ръждивокафяви коренища. От пъпките, разположени по корените израстват през всяка година по няколко стъбла, които образуват туфа. Стъблото на растението е изправено, на височина достига до 50 cм. То е покрито с власинки и има плитки надлъжни бразди. Към върха на стъблото те се разклоняват. Листата му са без прилистници, пересто нарязани, цветовете са едри, ярко жълти и разположени по един на върховете на стъблата и разклоненията.Цветовете са правилни и са разположени по върховете на стъблата или разклоненията. Те са единични с петниста чашка и многобройни тичинки.Венчелистчетата са оранжевожълти на цвят,лъскави и разперени. Плодът на растението е сборен и е съставен от овални плодчета. Времето на цъфтеж на растението е рано през пролетта.

Гороцвет- Използвани части:

За медицински цели се използва цъфтящата надземна част на растението.

Гороцвет - Начин на употреба:

Билката се използва под формата на запарка и тинктура.

Запарка: 1 супена лъжица от билката се запавра с около 300мл вряща вода. След което се оставя да кисне 2 часа. Запарката трябва да се прецеди и от нея се вземма една супена лъжица,три пъти дневно преди ядене. Употребява се при ритъмни нарушения,сърдечна недостатъчност и като нервно успокоително средство.

Тинктура: три пъти дневно се приемат по 20 капки. Лечението трябва да се провежда под лекарски контрол. Употребява се при атеросклероза.

Гороцвет - Лечебни съставки:

В гороцвета се съдържат глюкозидите цимарин и адонитоксин, сапонини, фитостерин и алкохолът адонит.

Гороцвет - Къде се среща?

Билката се среща главно в Източна България, също така в Северна България и Софийското поле.Предпочита варовити почви и се среща по тревисти, каменисти места.