Обикновено лютиче - Действие и приложение:

Обикновеното лютиче има аналгетично и противодиарично действие. Помага при дерматологични поражения. Растението има седативен ефект. Помага при лечене на ишиас и ревматизъм. Премахва мазоли и брадавици. То е противоглистно средтство. Обикновеното лютиче има способността да извлича влагата от тялото и помага за пробиване на абсцеси и за извеждане на гнойта от тялото.

Употребява се в народната медицина. Билката съдържа токсично вещество и може да бъде отровна. Симптомите на отравяне са прилошаване, повръщане, болки в корема. При предозиране спада кръвното налягане и възникват гърчове. Първа помощ: промийте стомаха със сусамово масло и дайте на пострадалия диуретичен препарат.

Обикновено лютиче - Описание:

Обикновеното лютиче (Ranunculus acris) е вид многогодишно тревисто растение от семейство Лютикови. Стъблото му е право и разклонено, на всочина достига от 30 до 100см. На върха на всяко разклонение се намират жълти цветове с диаметър около 25 mm.  Листата са дланевидни, изрязани повече от половината и разположени на дръжки. Долните стъблени листа са петоъгълни с 3–5 дълбоки почти ромбични дяла, които са нарязани и остро назъбени. Горните листа са приседнали, те са почти до основата си, изрязани на линейни делчета, почти целокрайни.  Цветовете са многобройни, лъскави и златистожълти. При лютичето околоцветикът е диференциран на чашка и венче.  Чашелистчетата са 5 и в основата с имат некратни ямки.  Тичинките са многобройни, разположени спирално върху цветно легло, което е примитивен белег. Плодниците са многобройни, но са разположени концентрично. Сборният плод се състои от орехчета. Плодовете са дълги около 2 до 3,5 мм, те са гладки с късо хоботче. Перидът на цъфтеж на растението е от май до септември.

Обикновено лютиче - Използвани части:

Използват се цветовете и корените  на растението, които се берат по време на цъфтежа през лятото.

 

Обикновено лютиче - Лечебни съставки:

Растението съдържа протоанемонин и ранункулин.

Обикновено лютиче - Начин на употреба:

Употребява се под формата на запарка: Около 1 чаена лъжичка от корите се вари в 300 мл вода 5 минути. Прецежда се и се пие по 1 кафена чашка преди ядене 3 пъти на ден.

Обикновено лютиче - Къде се среща?

Обикновеното лютиче расте повлажни ливади и тревисти места ,край пътища. Расте изСреща се из цялата страна почти до 2000 м н. в.