Жълт рогатец - Действие и приложение:

Жълтият рогавец понижава кръвното налягане, но в по-високи дози може да причини ортостатичен колапс. Билката  съдържа алкалоида глауцин  и има успокояващо кашлицата действие.  Стимулра процеса на изгаряне на мазнините и контролира метаболизма. Прилага се при лечението на  бронхиална астма, туберкулоза, кашлица, бронхити, белодробен рак, бронхиектазии и други. Билката трява да се употребява в дози и под лекарско предписание, тъй е отровна!Жълт рогатец

Жълт рогатец - Описание:

 Жълтият рогатец е двугодишно или многогодишно тревисто растение от семейство Макови. Стъблото му е  изправено и голо, на височина достига до 90 см. Листата, които са разположени в основата му са събрани в розетка, дълги са 15 - 35 см, лировидно пересто наделени с двойно по - голям връхен дял и назъбени. Стъблените листа са по-дребни, обхващащи стъблото и приседнали, те са едро назъбени до пересто нарязани. Цветовете на растението са единични, разположени по върховете на клонките, на дръжка, дълга до 5 см. Чашката на жълтият рогавец е двулистна, покрита с четинки и опада при разтварянето на цвета.
Още по темата Ларингит - Възпаление на ларинкса. Остър ларингит. Хроничен ларингитКашлицаАстмаАстма - Симптоми и Лечение на АстмаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата трябва да се пият с чешмяна вода Венчелистчетата са 4 на брой, жълти на цвят, дълги 3 - 4 см. Тичинките са много. Яйчникът е горен. Плодът има шушулковидена форма и е  дълъг 15 - 30 м, той се  разпуква  на две части. Времето на цъфтеж на растението е през лятото - юни, август.

Жълт рогатец - Използвани части:

Използва се надземната част на растението.

Жълт рогатец - Начин на употреба:

В народната медицина се използва по следния начин: 1 чаена лъжичка нарязан жълт рогавец се залива с 300 мл вряща вода. Кисне около 10 минути и се пие по 1 кафена чаша три пъти дневно. Помага за лечението на кашлица, бронхит, асма.

Жълт рогатец - Лечебни съставки:

Жълтият рогатец съдържа алкалоида глауцин, протопил, ауротензин и др.

Жълт рогатец - Къде се среща?

Жълтият рогатец се среща по каменливите места и по пясъка на Черноморското крайбрежие, в Плевенско, Шуменско, Провадийско и др.