ВойничицаВойничица - Действие и приложение:

Войничицата намира широко приложение в Народната медицина. Използва се за лечение при ухапване от змия. Както и като антимикробен агент за облекчение на жлъчни колики и при възпаление на рани. Растението благоприядства лечението на хипогликемия и хипотония. Тя се използва в смеси от китайски билки за предотвратяване на рак на белите дробове.

Войничица - Описание:

Войничицата (Descurainia sophia) е едногодишно или двугодишно растение от семейство Кръстоцветни. Стъблото му е изправено и разклонено, на  височина достига  до 1 м. Листата са разположени последователно, обикновено с дръжка, 2–3 пъти перести. Най-горните са приседнали с теснолинейни до продълговати делчета. Покрити са с разклонени власинки. Цветовете са събрани в гъсто гроздовидно съцветие, дребни с дръжка, на дължина достигат 4–6 мм. Чашелистчетата са 4 на брой, дълги са около 2,5 мм. Цвета на венчелистчетата е бледожълти, дълги са около  2–2,5 мм, продълговати, понякога липсват. Тичинките са  6, две от тях  са външни и по-къси. Яйчникът е горен. Плодът представлява шушулка, дълга около 8–15 мм с цилиндрична форма, насочена нагоре. Времето на цъфтеж на растението е през пролетта – април месец. Употребява се в народната медицина.


Още по темата ХипогликемияНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиНово "интелигентно хапче" облекчава Синдрома на дразнимото черво Войничица - Използвани части:

Използват се семената и надземните части на растението.

Войничица - Начин на употреба:

Билката се приема под формата на чай или запарка. 2-3 супени лъжици се добавят към 600мл вряща вода. Вари се около 10 минути, след което се прецежда. Приема се 2-3 пъти дневно, по 200мл . Действа при възпаление на рани.

Войничица - Лечебни съставки:

Войничката съдържапротивоскорбутнаи ерукова киселини. В семената на растението има  съдържание на лактони, фенолни съединения, флавоноидите – каемферол, курсетин, исофаметин, дескуранин А и дескураносид B. Семената също така съдържат 40% линоленова киселина.

Войничица - Къде се среща?

Растението се среща по буренясали места, сметища, край пътища и др. в цялата страна.