Полски синап -  уриниране на кръв -  кръвоизливи в белите дробове

Полския синап - Действие и приложение

Полският синап е билка и хранително растение - свежите листа и обелените стъбла на младите растения могат да се ядат като салата. Полският синап е подходящ при: ендогенна депресия, предменструален синдром, главоболие и отпадналост, каталепсия, страхове от смъртта, наркомания, кръвностудени крайници, бърза умора, липса на желание, предразположение към инфекции, суицидни мисли.

Семенатана полския синапса богати на масло, което може да се използува за осветление, затова полският синап се причислява и към маслодайните растения. От семената, след извличане на маслото, може да се приготви "черна" горчица, което позволява полският синап да се включи и към групата на растенията подправки. Цветовете  му са отлична паша за пчелите. От тях те събират големи количества нектар (нектарниците ще са в основата на тичинките - те са бъбрековидни при късите тичинки и езичести при дългите) и цветен прашец, които преработват в ароматен жълт мед.

Полски синап - Описание


Още по темата АнорексияДепресияФлебит и тромбофлебитДепресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоЗащо са опасни лекарствата "за нерви" Полски синап (Sinapis arvensis) е едногодишно полско растение от рода Sinapis, принадлежащи към семейство кръстоцветни. Растението достига средно 20-80 см на височина, но при оптимални условия надвишава 1м. Могат да се срещнат растения израсли на височина до 2,5 м. Стъблата са изправени, разклонени  набраздени с груби влакна. Те са разположени последователно по стъблото. Долните  са значително по-големи и са  с дръжки и връхните са приседнали, цели, неправилно едро назъбени, а петурите им са пересто лировидно разделени.  Растението цъфти още рано на пролет, а последните екземпляри с цветове могат да се срещнат дори непосредствено преди падането на първия сняг. Цветовете на полския синап са разположени по върховете на стъблата и клонките му в многоцветни гроздовидни съцветия. Плодовете му са от типа шушулка, но изменчиви. Дръжките на едни са тънки, при други са силно задебелени. Шушулките на полския синап имат и на двете си капачета по 3 до 7 жилки, а носчето им е от 1 до 1,5 см дълго. Тези белези са постоянни и по тях полският синап със сигурност може да се разпознае.

Полски синап - Начин на употреба

Синапното семе се счуква и се смесва с брашно / в съотношение 1:1/. Прибавя се хладка вода и оцет и се получава гъста каша. Тя се разстила върху парче плат – сгънато на две  и се поставя върху болното място. Парчето плат се държи докато кожата не се зачерви, но не трябва да предизвиква болка. Престоява около 5-10 минути при деца и 10-15 миут при възрастни. Ако този компрес се употребява често, кожата може да се нарани.

При косопад

Смилат се на ситно 2 супени лъжици синап. Поставят се в 2л. вряла вода и съдът се захлупва, за да се запари за около 15 минути, след което се прецежда. Косата се измива и докато е още влажна се залива със сместа като се втрива. Масажира се около десетина мнути и косата се изплаква. След това се запарява, като се завива с кърпа. Процедурата се изпълнява на всеки 2 дни в продължение на 3 седмици.

Полски синап - Лечебни съставки:

Семето на синапа съдържа около 30% гъсто масло, което е съставено от глицериди на ерукова киселина, слузни вещества и белтъчини. Семето на снапа съдържа до 7% тиогликозида синигрин, който при съединяване с вода, под действието на ферментния комплекс мирозиназа, отделя етерично синапено масло. То е съставено главно от алилизотиоцианат.

Полски синап - Къде се среща?

Среща се из орници и угари, като плевел в ниви, зеленчукови градини и дворове в цялата страна до към 1200 м н. в. Цъфти от май до октомври.