Жълта резеда – Действие и приложение

Жълтата резеда се използва като успокоително и за лечение на натъртвания. Етеричното масло от жълта резеда се използва в парфюмерията и като багрило. От корените на растението се получава жълта боя, която се използва в промишлеността за оцветяване на текстил. Билката действа  благоприятно на имунната защита на организма.  Прилага се още при безапетитие, лошо храносмилане, колики, запек.

Жълта резеда – Описание

Жълтата резеда е двугодишно или многогодишно растене от семейство Резедови. Стъблото й достига от 0.5м до 1.5м. То е изправено, единично, просто или към върха слабо разклонено, голо, гъсто облистено . Листата на растението са цели, приседнали, линейни или тясно ланцетно-линейни до лопатовидни, в основата си са често стеснени и с две шиловидни ушички, целокрайни. Цветовете са събрани в гъсто гроздовидно съцветие, дълго до 40 см, в долната си част то е често разклонено с къса дръжка (около 1 мм), в основата си с триъгълно шило видни прицветници, които са дълги 2-3 мм. Чашелистчетата са 4 на брой , трайни, овално продълговати, около 2 мм дълги. Венчелистчетата също са 4, светложълти на цвят, дълги са  3,5-4 мм , нееднакви, обратно овално, клиновидни, горните са до средата изрязани на 5-7 дяла, останалите са слабо наделени или цели. Тичинките са 20-30 с голи дръжки, запазващи се и при плодовете. Яйчникът е горен. Плодът представлява кутийка, дълга около 4 мм, почти кълбеста, разположена на къса дръжка, с 6 тъпи ръба и 3 едри, триъгълно заострени зъба.  Периодът на цъфтене е от юни до август, а семената узряват от август до септември. Цветята са хермафродити (имат и двете мъжки и женски органи) и се опрашват от пчелите и други насекоми.

Жълта резеда - Използвани части


Още по темата Смехът лекува депресия без антидепресантиКак да възвърнем жизнеността си в началото на пролетта?Ехинацея и прополис вдигат имунитета в студаРепичките вдигат имунитетаНово "интелигентно хапче" облекчава Синдрома на дразнимото червоВитамините Общо биологично действиеИзползват сецъфтящите връхни части, отрязани на около 30 см от върха цветовете и семената на растението.

Жълта резеда – Начин на употреба

Прилага се извлек от надземната част, който се приготвя от 6 чаени лъжички билка, извлечена на студено с 1/2 л вода за 8 часа. Извлекът се изпива на глътки за 1 ден.

Външно се прилага под формата на лапи от стрити пресни или сухи листа като кашичка с вода или мляко. Прилага се при безапетитие, лошо храносмилане, колики, запек.

Жълта резеда – Лечебни съставки

Жълтата резеда съдържа 40% флавоноиди, главно лутеолин, но също лутеолин-7-O-глюкозид и апигенин.

Жълта резеда – Къде се среща?

Растението предпочита светлина, глинести почви и изисква добре дренирана, алкална почва. Жълтата резеда не може да расте на сянка, тя изисква влажна почва. Жълтата резеда се среща край пътища, по буренясали места и ниви в цялата страна