Голяма тлъстигаГоляма тлъстига - Действие и приложение:

Билката се използва за лечение на кожни заболявания. Полезна е при лечение на възпаления и вагинални  инфекции. Голямата тлъстига помага за зарастването на рани, също така е добър диоретик. Използва се при високо кръвно налягане, хипертония, инфектирани рани. Билката има антиканцерогенно действие, използва се при лечението на ракови заболявания. Голямата уста помага при лечение на епилепсия. В древността е използвана за предизвикване на спонтанен аборт. Прекомерната му употреба може да доведе до спазми,парализа, раздразнение на лигавицата,може да спре дишането.

Голяма тлъстига – Описание:


Още по темата Кандидоза. Кандида. Кандида АлбикансБяло течениеГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IIПрез зимата се наблюдават повече инфаркти Голямата тлъстига е многогодишно тревисто растение от семейство Дебелецови. Коренът на билката е задебелен, стъблото е изправено и голо,на височна достига 15-80 см. Листата са срещуположни, плоски, продълговато яйцевидни, тъпи, дълги 5-13 см, широки 2-5 см, по ръба са назъбени или неясно вдлъбнати. Съцветието е широко 6-10 см, гъсто, щитовидно-метличесто. Цветовете са разположени на къса дръжка. Чашелистчетата и Венчелистчетата са по 5 на брой, рядко по 6. Чашелистчетата са  триъгълни, заострени и дълги около 1,2 мм. Венчелистчетата имат яйцевидна форма, заострени са, дълги 3-4 мм, широки около 1 мм, жълтеникавозелени или белезникави до синкави, много рядко бели. Тичинките 10, едва подаващи се над венчето, със закръглени прашници. Яйчникът е горен. Плодчетата са изправени, дълги около 3-4 мм, на върха с линейно носче. Периодът на цъфтеж е от юли до октомври месец.

Голяма тлъстига - Използвани части:

Използват се корените и листата на растенето.

Голяма тлъстига - Лечебни съставки:

Растението съдържа високи количества на пиперидинови алкалоиди (sedridine, sedamine, sedinone и isopelletierine).

Голяма тлъстига - Начин на употреба

Голямата тлъстига се приема под формата на отвара и масло.

Отвара: от корените се приготвя отвара, една супена лъжица от дрогата се залива с 500 мл кипяща вода, оставя се да кисне около час.  Приема се 1 път дневно. Отварата има разслабително действие

Масло: извлича се от семената, трудо може да се добие при домашни условия. Можете да си го закупите. Маслото помага за зарастването на рани.

Голяма тлъстига – Къде се среща?

Растенето се среща из храсталаци и влажни места