Боянка - Действие и приложение:

Подобно на строфантина съдържащият се в боянката сърдечно активен гликозид еризимин засилва сърдечните контракции и премахва проявите на сърдечна недостатъчност. Проявява по-слаба способност да се натрупва в организма.

Боянка - Описание:

Боянка

Двегодишно до многогодишно сивозелено тревисто растение. Стъблата са 30 - 80 см високи, изправени, най-често разклонени. Листата са последователни, линейно ланцетни до линейни, целокрайни; приосновните и долните стъблови са с дръжки, а горните - приседнали. Цветовете са жълти, събрани в гъсти многоцветни гроздовидни съцветия. Чашката и венчето са четирилистни. Тичинките са 6. Плодът е четириръбеста шушулка, 3 - 8 см дълга и 0,5 - 1 мм широка. Цъфти април -  юни.

Боянка - Използвани части:

Използуват се стръковете (Herba Erysimi), събрани по време на цъфтежа, и семената (Semen Erysimi). Стръковете се отрязват на около 30 см от върха.

Боянка -Начин на приложение:

Може да се използува и под формата на запарка.Запарва се във вода в съотношение 1:150. Използва се по 1 супена лъжица три пъти на ден, преди ядене. Употребава се само под лекарско наблюдение.

Както при останалите билки, съдържащи сърдечно активни гликозиди, лечението трябва да става под лекарски контрол. Да се има предвид, че дрогата е силно токсична!

Боянка - Лечебни съставки:


Още по темата Сърдечна недостатъчностАритмия - Симптоми и Лечение при АритмияГръцките пациенти остават без лекарстваЖеншен за подобряване на качеството на живот и за дълголетие.Съдържа сърдечно действуващи гликозиди, от които с най-голямо значение са гликозидите, еризимин и еризимозид. Те са производни на агликона строфантидин.

Боянка - Къде се среща?

Расте по сухи тревисти и каменливи места, из храсталаци и поляни в цялата страна докъм 1200 м надморска височина.