Теснолист жиловлек, бронхит, възпаления, дихателните пътища, гастрит, билки, билка

Описание

Многогодишно тревисто растение с голо, безлистно цветоносно стъбло, ви¬соко 10—1 5 см, и листа, събрани в приосновна розетка. Листата са с къси дръжки, ланцетни, с 3—7 почти успоредни жилки, целокрайни или с единични зъбчета. Цветовете са дребни, белезникави, събрани в гъст цилиндричен клас, дълъг 1 — 5 см. Чашката и венчето са четириделни, ципести. Тичинките са 4, с дълги дръжки. Плодът е двугнездна кутийка с по едно семе във всяко гнездо. Цъфти през май и август.

Използвани части


Още по темата АкнеЯзва на стомахаЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)Груби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияНовите медикаменти за сърдечни и ракови болестиКартофите – полезни не само като хранаИзползват се листата (Folia Plantaginis lanceolate), семената (Semen Plantaginis lanceolatae) и пресният сок.

Съставки

Съдържа иридоидни гликозиди, от които главно аукубин и каталпол, флавони — апигенин-7-глюкозид, танини, слузни вещества, фенолни киселини, ферменти, витамин С и др.

Къде се среща?

Расте из ливади и пасища по сухи тревисти и песъчливи места, край пътища и огради, а също и като плевел из окопни култури и стърнища. Среща се из цялата страна.

Действие и приложение

Теснолистният жиловлек има действие, сходно с това на широколистния жиловлек, но с по-слаб диуретичен ефект.

При бронхит и други възпаления на дихателните пътища, гастрит с повишена киселинност на стомашния сок, язва, диспепсия, ентероколит. При младежки пъпки.

 Начин на употреба - Прилага се запарка от 1 супена лъжица сухи листа с 250 см3 вряща вода, която след изстиване се прецежда и се изпива за 1 ден. Пресните листа се размачкват, изстискват се и се смесват с равно количество мед. Варят се 20 минути и се използуват по 1 супена лъжица 3 пъти дневно. Изстисканият сок от билките може да се консервира, ако се смеси със спирт (1 част сок и 4 части спирт).