Росянка - Действие и приложение:

Росянката има отхрачващо, потогонно и антиспастично действие.

 

В народната медицина дрогата се използва при спастични бронхити, бронхиална астма, коклюш и др. Да се има предвид, че в големи дози билката е токсична.

 

Росянка - Описание:

Росянка, спастични бронхити, бронхиална астма, коклюш, билка, билки

Дребно многогодишно насекомоядно растение с приземна листна розетка и 5-15 см високо, тънко, безлистно, червеникаво, цветоносно стъбло. Листата са почти кръгли, 0,51 см в диаметър, изведнъж стеснени в 1,53 см дълга дръжка. Горната повърхност на листата е покрита с червеникави жлезисти власинки с различна дължина, като най-дългите (45 мм) са разположени в периферията. Когато насекомото кацне на листа, власинките се извиват към него, обливат го с лепкав секрет, а след това отделят и ферменти, с които го смилат. Съцветието е цимозно  едностранен, в началото охлювидно завит монохазий, съставен от 610 цвята. Цветовете са бели, с петделна чашка и петлистно венче. Цъфти юни-август.

 Росянка - Използвани части:


Още по темата Коклюш (Магарешка кашлица)БронхитХомеопатията като помощник на психосоматичната медицинаДа се преборим с бронхитаИзползва се цялата надземна част (Herba Droserae).

 Росянка - Лечебни съставки:

Съдържа нафтохиноните дрозерон и плумбагон, антоцианови. пигменти, орга­нични киселини (ябълчна, лимонена и бензоена), флавоноидите кверцетин и кемпферол, флавоноловия гликозид хиперин, елагова киселина, един протеолитичен фермент, малко танини (1,5%) и др.

 Росянка - Начин на употреба

Приготвя се запарка (чай) от 1 супена лъжица дрога и 500 см3 вряща вода. Оставя се да изстине и след 2 часа се прецежда. Пие се по 1 винена чаша 3 пъти дневно. Подслажда се със захар или мед.

Росянка - Къде се среща?

Среща се рядко из мочурливите торфени ливади и торфищата в планините между 1200 и 2000 м надморска височина.