Глог - Действие и приложение:

Използва се за лечение на сърдечносъдови заболявания - леки форми на хипертония, сърдечни неврози, гръдна жаба, атеросклероза, безсъние, нервна възбуда, повишена функция на щитовидната жлеза и др.

Глог - Описание:

Глог, сърдечносъдови заболявания, хипертония, сърдечни неврози, билка, билки

Разклонено дърво или храст, висок до 5м., с последователни, най-често разсечени на 3 до 5 дяла листа. Те са неравномерно назъбени, в повечето случаи заоблени. Цветовете са бели, събрани в щитовидни съцветия. Те са правилни, с 5 чашелистчета и 5 венчелистчета. Тичинките са много, а плодът е червен, топчест, месест, с една костилка. Цъфти през пролетта.

Глог - Използвани части:

Използват се листата с цветовете (Flores Crataegi cum folio) или само цветовете (flores Crataegi), или плодовете.

Глог - Начин на употреба:


Още по темата СтресБезсъниеАтеросклерозаНеврозаМелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Прави се запарка от глогов цвят, като 1 супена лъжица от билката се залива с 250мл вряща вода и се оставя да кисне 2 чяаса. Пие се по 1 винана чаша (около 200мл.) 3 пъти дневно. В аптеките се приготвя и отпуска глогова тинктура (1:5), от която се взема по 20 капки 2-3 пъти дневно. У нас е създаден препарат от глог, наречен "Кратемон", който се прилага за лечение на коронарна болест.

Глог - Лечебни съставки:

Главните действащи вещества са флавоноидите - хиперозит, крерцетин, витексин и др. - общо над 15 на брой. От другите фенолни съединения се съдържат кафената и хлорогенова киселина, левкоцианидин, както и катехин.

Глог - Къде се среща?

Расте из горите и храсталаците в цялата страна до 1500м. надморска височина.