Боровинките предотвратяват инфаркт

Боровинките могат да предотвратят опасността атеросклеротичните плаки да увеличат размерите си в артериите, сочат резултатите от американско изследване, цитирани от ЮПИ.

Ръководителят на изследването Сянли У от университета по медицински науки в Литъл рок, Арканзас, заяви, че атеросклерозата е главна причина за инфаркти и инсулти, предаде БТА.

Изследователите сравнили зони на атеросклеротични увреждания у 300 млади лабораторни мишки. Половината от гризачите 20 седмици били хранени с боровинки на прах, изсушени чрез замразяване - еквивалента на около половин купичка пресни боровинки, докато хранителният режим на останалите не включвал боровинки на прах.
Още по темата Болкоуспокояващо увеличава риска от инфаркт и инсулт с 40%През зимата се наблюдават повече инфарктиЗащо движението предпазва от болестиЛекувайте се с медСамо 1 от 50 жени може да се предпази от инсулт, ако пие аспиринКое прави сокът от Нони толкова мощен?
Оказало се, че у мишоците от първата група уврежданията върху две места на аортата са с 39 и 58 на сто по-малки в сравнение с тези у гризачите, чийто хранителен рижим не включвал боровинки на прах. У всички мишки имало недостиг на аполипопротеин Е, което ги прави предразположени към атеросклеротични увреждания и по този начин ги превръща в подходящ модел за биомедицински изследвания и за изследвания, свързани с храненето.

Източник : health.bg