Дрян - Действие и приложение:

В народната медицина с отвара от плодовете на Дряна се лекува простуда и треска, а с отвара от листата - стомашно-чревни болести. Дренките действат запичащо, кръвоспиращо и понижават температурата. Плодовете и кората имат още противовъзпалителни, противоанемични свойства. Отварата действа и за успокояване при възпалени венци. Дренките съдържат плодови киселини, захари, както и Витамин C в големи количества.Дрян Прилагат се още при кръвоизливи от стомашно-чревния тракт, колит, подагра, анемия, заболявания на пикочните пътища, пясъци и камъни в бъбреците. Специално корите от младите клонки се използват за лечение на блатна треска.

Дрян - Описание:

Дрян е разклонено дърво високо до 8 м, с напукана кора на стъблото. Листата са прости, с елипсовидна форма. Цветовете са дребни, жълти. Плодът е червен, продълговато елипсовиден, месест, с една костилка. Цъфти през февруари-март, преди развитието на листата. Плодовете узряват през август-октомври.


Още по темата АвитаминозаАнемия – симптоми, причини, диагноза и лечениеПодагра (Хиперурикемия)ДиарияПодагра – доказателство, че страстите са вредниРъцете подсказват от какво страда организмът ни Дрян - Използвани части:

Използват се плодовете на Дряна.

Дрян - Начин на употреба:

Запарка се прави от 5–10 г сухи плодове на 250 см³ вряща вода, която се изпива на 1–2 пъти. Може да се използува и за гаргара при кървящи венци.

Дрян - Лечебни съставки:

  • флавонола рутин
  • витамин С
  • органични киселини
  • захароза
  • пектин

Дрян - Къде се среща?

Среща се из горите, в планинския пояс на цялата страна докъм 1300 м надморска височина.