Очиболец Очиболец - Действие и приложение:

Очиболецът притежава кръвоспиращо и запичащо действие. Билката спира кръвотечението от носа, от кървящи хемороиди, от стомаха и при маточни кръвотечения. Притежава и противовъзпалително действие при възпаление на венците и сливиците. Изпозлва се при кръв в урината, при кръвохрак от белите дробове,  при възпаление на гърлото. Външно се използва за промивки при възпаление на устната кухина и венците, при кървене от носа и рани, отоци, изгаряния, при възпаление на очите, при контузии, мокри екземи, за влагалищни промивки, при рани, напукана кожа, ентероколити и др.

Очиболец - Описание:


Още по темата ХемороидиХемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиМащерката лекува кожни възпаления и екземиНуждае ли се младежката кожа от специални грижи?Важните витамини за здрава и красива кожа Очиболецът (Potentilla erecta) е многогодишно тревисто растение от семейство Розоцветни. Стъблото достига до височина 25см. Растението е с късо, дебело коренището е дълго до 10 cм и дебело до 2 cм. Отвън цветът му е тъмнокафяв, а отвътре при разчупване светлочервен или червено-кафяв. Приосновните листа са с дълга дръжка, те са сложни, с 3 или 5 листчета. Стъблените листа са без дръжка и приседнали, с едри листовидни нарязани прилистници с три листчета. Листчетата на листата са с продълговато обратно яйцевидна или ланцетна форма, в горната си част са назъбени. Цветовете са единично разположени на дълги дръжки, диаметърът им е около 1 см. Чашката е съставена  от два кръга от по 4 листчета. Венчелистчетата са  4 на брой, жълти на цвят , в долната част с оранжево петно. Времето на цъфтеж на растението е през месеците от юни до август

Очиболец - Използвани части:

Използва се коренището, което се вади късно през есента.

Очиболец - Начин на употреба:

Очиболецът  се употребява като отвара за вътрешно и външно приложение :  една-две супени лъжици наситнено коренище се заливат с половин литър кипяща вода. Вари се около 10 мин и се оставя да кисне един час. Отварата се приема 3 пъти дневно преди ядене по една чаена чаша. За външно прилагане се прави отвара от 30 г билка и 500 мл вода. Тази рецепта е примерна, при лечение следвайте предписанията на лекуващия ви лекар.

Очиболец - Лечебни съставки:

Очивадецът съдържа до 30 % предимно кондензирани танини, катехини и др. Коренището съдържа етерично масло, восък, скорбяла, гликозиди, органични киселини и др.

Очиболец - Къде се среща?

Очивадецът се среща по ливади и влажни места. Разпространен е  в цяла  България до 2800 m надморска височина.