РакитникРакитник – Действие и приложение:

Ракитника има епителотонично действие. Билката ускорява зарастването на рани по лигавиците и кожата. Ракитника оказва противомикробно и противовъзпалително действие. Лечебният ефект е бърз. Използва се при лечение на ерозия на шийката на матката, както и при възпаления на влагалището. Действа тонизиращо и подпомага организма в борбата му с тежки инфекции. Билката се прилага при изгаряния, кожни заболявания, косопад, при язва на стомаха и дванадесетопръстника,  ревматични заболявания, при анемия и хиповитаминози. Лекува  дерматит, екземи и псориазис. Билката поддържа лигавиците здрави и ги предпазва от свободните радикали, които водят до гастритни язви, сухота на гениталиите (предимно при жените в менопауза), очите и устата.

Ракитник – Описание:

Ракитникът (Hippophae rhamnoides) многогодишно растение от семейство Миризливовърбови. Ракитникът е малко дърво, което достига на височина до 6-7 м , или пък храст, чиито клонки завършват с бодил, а често скъсените странични разклонения са превърнати в бодли. Листата на ракитника са прости, последователни, целокрайни, ланцентно-линейни или линейни. Листата са дълги от 2 до 8 см  и широки  от 2 до 10 мм, към върха си са затъпени, а към основата – стеснени. Те са с къса дръжка, по ръба подвити, а отдолу - сребристо бели от многобройни люзпици. Цветовете са двудомни, разделно полови и дребни, развиват се преди листата и са с двуразделен околоцветник. Мъжките цветове са събрани в къси класчета, жълтеникави са, с по 4 тичинки; околоцветникът е около 4 мм дълъг, покрит с власинки. Женските цветове са по 2-5 в пазвите на листата, зеленикави с бели власинки. Плодът е костилков, слабо цилиндричен или почти кълбест,дълъг до 1 см  и диаметър до 6 мм , с оранжево-червена месеста обвивка. Костилката е с недълбока бразда от едната си страна.

Ракитник - Използвани части:

Използват се плодовете на ракитника, които се берат по време на узряването. Всички части на растението са богати на биологично активни вещества, така че могат да бъдат използвани с лечебна цел.


Още по темата Кандидоза. Кандида. Кандида АлбикансМиомаЯзва на стомахаБяло течениеКосопадГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапия  Ракитник – Начин на употреба:

Ракитника се употребява под формата на сиропи, сокове, желета, напитки от свежи плодове. Корите и листата се използват като отвара – 2-3 чаени лъжички кори се варят в 500 мл вода 10 минути. Пие се по 100мл  след ядене 3 пъти на ден. По същия начин се приготвят запарки от листата и плодовете. Значително по-силен лечебен ефект се постига с облепиховото масло, което се получава от узрелите плодове.  Действа противовъзпалително.

Ракитник – Лечебни съставки:

Ракитникът съдържа тлъсто масло, витамин А, В, С, К, Р, захари, багрила, микроелменти, органични киселини, пектин, дъбилни вещества и др.

Ракитник – Къде се среща?

Ракитника е широко разпростран в Сибир, Беларусия, Алтай, Монголия, Турция, Северен Иран, Сибир, Кавказ, Прибалтика и др. У нас се среща по крайморските пясъци край Варна и граничните райони с Турция.