Беладона – Действие и приложение:

Беладона е от най-известните отровни растения и въпреки че може да бъде смъртоносна, ако се използва правилно, може да бъде благотворно лекарство. Някои от нейните компоненти се използват в традиционната медицина, особено като капки за очи.

Беладоната се използва в хомеопатията при менингит, възпаление на сливиците, дихателните органи, урогениталния тракт, кожата, ставите, стомашно-чревния тракт, където възпаленията са придружени с повишена температура.

Коренът се използва за при оплаквания, свързани с черния дроб и жлъчния мехур, както и аритмия, сърдечна недостатъчност, колики болки в стомашно-чревния тракт и жлъчните пътища.

В съвременната терапия се използува главно тинктурата при различни спастични състояния, самостоятелно или в различни комбинации.

Билката може да се използва и за лечение на симптомите на болестта на Паркинсон.

Беладона - Описание:

Беладона Беладона е многогодишен храст, който расте до 4,5 метра височина с овални листа, зеленикаво пурпурни цветя и черни кълбовидни плодове. Стъблата са едногодишни, високи до 2 м. Цветовете са едри до 3 см и представляват виолетова камбанка.

Цъфти май  - септември

Беладона може да се среща още под името - лудо биле, старо биле, отровно биле.

Беладона - Използвани части:

Използват се листата - folia Atropae belladonnae, корените – radix Atropae belladonnae и стръковете - herba Atropae belladonnae.

Беладона – Лечебни съставки:


Още по темата Паркинсон - Болест на ПаркинсонСърдечна недостатъчностАритмия - Симптоми и Лечение при АритмияПаркинсон - Симптоми и Лечение на ПаркинсонГръцките пациенти остават без лекарстваПрекаляването с витамин D води до аритмия Беладоната съдържа няколко алкалоиди, които са изключително токсични - хиосциамин, атропин и скополамин. Високо съдържание на алкалоиди варира в зависимост от частта на растението и сезона.

Беладона - Начин на приложение:

Беладоната е СИЛНО отровна!

Токсичният ефект може да се прояви не само при поглъщане, но и при допир с кожата на ръцете, лицето или очите.

При предозиране предизвиква халюцинации

Да се използва САМО по лекарско предписание и под лекарски надзор

Беладона - Къде се среща?

Расте из горски Гори, храсти и живи плетове, главно върху варовикови почви.

Разпространено във всички планини на България, но най-често в Стара планина, Средна гора и Родопите. Среща се в Южна, Средна и Западна Европа.