Азиатска центела - Действие и приложение:

Укрепва стените на кръвоносните съдове, подобрява микроциркуляцията на тъканите реологичните свойства (протичането на) на кръвта. Влияе положително върху централното и периферното кръвообращение, намалява отока на тъканите. Подпомага лечението на варикозно разщирени вени и тромбофлебит.

Центелата подобрява мозъчното кръвообращение, помага за подобряване на паметта, концентрацията и вниманието. Някои автори предполагат, че азиатската центела стимулира производството на холин в организма, което дава обяснение защо подобрява функцията на мозъка при умствено изостанали деца.

Това растение е използвано в древен Китай и Индия за укрепване и стимулиране на мозъка и забавяне процесите на стареене. Билката успокоява централната нервна система, намалява главоболието, помага на организма да преодолее нервно превъзбуждане. Действа положително при депресивни състояния, епилепсия, шизофрения, неврогенни нарушения в апетита и затлъстяване.

Азиатската центела стимулира имунната система, оказва положително въздействие на кожата, ускорява заздравяването на рани и изгаряния. Стяга кожата и помага при акне, псориазис и различни дерматити.


Странични ефекти.  В обичайните дози не се наблюдават; има се предвид и многовековният опит на източните народи. Само по изключение се наблюдават алергични реакции. Също много рядко се появяват стомашно разстройство, гадене и сънливост. Някои специалисти намират, че е нужно индивидуално да се регулира дозата при диабет и висок холестерол.

Азиатска центела - Описание:

Азиатска центелаАзиатската центела е малко водно тревисто едногодишно растение. Стъблата са тънки, пълзящи филизи, зелени до червеникаво-зелени на цвят, свързващи растенията помежду си. Има гладки зелени, бъбрековидни листа с дълга дръжка и заоблени краища. Подземната част е бежаво на цвят мъхесто коренище, което расте право надолу. Цветовете са розови до червени на цвят, по-малки от 3 см в диаметър и растат на малки китки ниско до земята.

Азиатска центела - Използвани части:

Използват се Стръковете (Herba Centellae asiaticae minoris).

Азиатска центела - Начин на употреба:


Още по темата Флебит и тромбофлебитПресните плодове и зеленчуци запазват паметтаРибата засилва паметтаУпражнения за по-добра паметВ страните на географското й местообитание се използва най-често като запарка или отвара от 1 супена лъжица в 250-500 мл. вода – доза за 1 ден.

На повечето места по света е достъпна като сух екстракт, който се прилага в капсули или таблетки, в дози 30-40 мг дневно, понякога и повече, но тогава е желателен специализиран надзор.

От една страна, билки като глог, жълт кантарион, розмарин и др., съдействат на основните действия на центелата. От друга страна, все по-често последната се смесва с добавки за мозъка – витамини от В-група, алфа-липоева киселина, ацетил-карнитин и др.
Несъвместимости. Обикновено няма.

Готови продукти

Азиатска центеласъдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба:Бодислим Перфект, Фемимодел, Цефатонин, Центалоба, Мадекасол, Биостил-2 и др.

За външна употреба:гел „Милениум”.

Азиатска центела - Лечебни съставки и химичен състав:

Съдържа витамини А, B, E, K, магнезий, тритерпенови сапонини (основни активни вещества са - азиатикоид, азиатикова киселина, мадекасонова и цистеинови киселини и др.), производни на R1- балигенол, полиацетиленови съединения, танини, флавоноиди: рутин, кемпферол, кверцетин и др.

Азиатска центела - Къде се среща?

Азиатската центела расте в Южна Африка и Мадагаскар, Индия и други части от Азия, в Северна Австралия и Индонезия.

Материалите са изтотвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info