Кръвен здравец - Действие и приложение:

Билката действа запичащо и се използват при диария. Листата им имат хипотензивно, а корените - кръвоспиращо действие.

Кръвният здравец проявява затягащо и кръвоспиращо и действие. Прилага се при диария (особено у малките деца), кръвотечения, малокръвие, слаб имунитет, болки в стомаха и червата, цироза на черния дроб, при безплодие, както и за укрепване на мускулатурата на сърцето (заедно с корени от коприва), при пясък и камъни в бъбреците и пикочния канал, начална туберкулоза, малария и др. Външно отварата от тази билка се използува за тампони при кръвотечение от носа и за компреси при фистули и кожни възпаления.


Странични ефекти. При обичайната употреба са рядкост. Кръвният здравец действа затягащо, което налага при хора със запек да се съчетава в разхлабващи и омекчаващи билки и да се съблюдава съответна диета. Да не се прилага в големи дози при бременност.

Кръвен здравец - Описание:

Многогодишно тревисто растение с разклонено от основата, гъсто окосмено стъбло и със силно развито коренище. На кръвния здравец при разрязване предните коренища са отначало светлорозови, а след товапо червеняват. Листата са срещуположни, длановидни, многократно разсечени с приятна миризма. Цветовете са единични, розови до червени, разположени върху дълга коленчеста дръжка, с 5-листна чашка, 5 листно венче и 10 тичинки. Плодът се разпада на 5 едносеменни слабо окосмени дялове. Цъфти през юни-август.

Кръвен здравец - Използвани части:

Стрък и коренище от обикновения здравец (Herba et rzhizoma Geranii macrorrhizi), коренище от кръвния здравец (Rhizoma Geranii sanguinei).

Кръвен здравец - Начин на употреба:

2 супени лъжици дрога се варят в 1 л вода 10 мин. Отварата се пие по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти дневно вместо вода.


Съчетания

Уместно е комбинирането на кръвния здравец с противовъзпалителни и имуноактивизиращи растителни компоненти – невен, лайка, карамфил, жиловлек, ехинацея, очиболец, аминокиселината лизин и др.


Несъвместимости


Още по темата АвитаминозаДиарияКакво трябва да знаете за бактерията листерияЦинкът помага при настинкаНевероятните свойства на оцетаКоварната лятна диарияДъбилните вещества в коринети на двата вида здравец могат да намалят абсорбирането на някои минерали и медикаменти, поради което трябва да се пиремат с отстояние поне 20 мин. от тях.

Готови продукти

Здравец съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Имуноефект Антивирал, Гераника, Геримак, Герисан, Здравец – капсули с масло, Миомал, Фитовит антистрес и др.

За външна употреба: Биотанин (за венци), Крем за ръце със здравец и др.

Кръвен здравец - Лечебен състав:


Коренището на кръвния здравец съдържа до 15% танини, главно катехини. В листата се съдържат витамин С, провитамин А и др.

Кръвен здравец - Къде се среща?

Кръвният здравец расте по сухите тревисти и каменливи склонове и сред храсталаците главно в предпланинските райони на страната.

Материалите са изтотвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info