Дребноцветна върбовка - Действие и приложение:

Прилага се при заболявания на простатата, пикочния мехур, пикочните пътища и бъбреците, увеличена простата, спомагателно при рак на простатата и пикочния мехур.Също се препоръчва при стомашно-чревни разстройства като дезинтерия и диария.

Външно се използва като успокояващо, почистващо и лечебно средство при леки изгаряния, кожни обриви, язви и други кожни раздразнения.

Странични ефекти. Не са установени в препоръчаните количества, но билката не е проучена добре по отношение на по-високите дози.

Дребноцветна върбовка - Описание:

 Дребноцветна върбовкаМногогодишно тревисто растение, което образува розетка от 4-6 см дълги, върбовидни листа, близко до земята. Има изправени стъбла, дълги 30-60 см., по дължината на които са разпръснати малки цветчета с диаметър само 5-8 мм. в червеникав, бледорозов или почти бял цвят.Те са като заковани върху продълговатите, тесни семенни шушулки, от които след разпукването изскача покритото с бели, памуковидни коси семе.

Дребноцветна върбовка - Използвани части:

Стръкове (HerbaEpilobiiParvifolii).

Дребноцветна върбовка - Начин на употреба:

Една пълна чаена лъжичка билки се попарва в 250 мл. вряла вода и се оставя малко да се изкисва в нея. Пият се само по две чаши на ден - сутрин на гладно и вечер, половин час преди хранене.

Съчетания


Още по темата АвитаминозаДиарияКакво трябва да знаете за бактерията листерияЦинкът помага при настинкаНевероятните свойства на оцетаКоварната лятна диарияС билки, които влияят върху отделителните органи и имунната система – бреза, гръмотрън, репей, невен, бял равнец, коприва и др.

Несъвместимости. Обикновено няма.

Готови продукти

Дребноцветна върбовка съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба:Простатилефект, Менофин, Простатизал +, Мигренакс, Простатин Нео и др.

Дребноцветна върбовка - Лечебни съставки:

Съдържа флавогликозиди, особено производни на каемпферола, кверцетина и мирицетина, естери на ситостерола, ситостерол, гликозиди и др.

Дребноцветна върбовка - Къде се среща?

Поединично или по-често на малки групи, по влажни планински места, особено покрай потоци, докъм 1700 м надм. в. Среща се в повечето наши планини.

Материалите са изтотвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info