Луличка - Действие и приложение:

Има умерено очистително, диуретично, жлъчегонно и болкоуспокояващо действие. Билката се прилага при лениви черва и хроничен запек, при нощно напикаване у децата, болезнено уриниране, възпаление и уголемяване на простатата жлеза, главоболие, жълтеница и др. Отводняващото и засилващото обмяната действие може да е полезно при отоци и напълняване.

Външно се използува при циреи, хемороиди, възпаление на конюнктивите, ухапване от насекоми и др.

Странични ефекти. В значително по-големи от препоръчаните количества, билката може да раздразни стомаха, да предизвика диария, затруднено дишане, нарушаване на сърдечната дейност и др.


Луличка - Описание:

Многогодишно тревисто растение с право, гъсто облистено стъбло, високо 30–100 см. Листата са последователни, приседнали, ланцетно линейни, заострени, 2–6 см дълги и 2–10 мм широки. Цветовете са събрани във връхни дълги гроздовидни съцветия. Венчето е жълто, двуустно, с оранжево петно на изпъкналата част на долната устна и с дълга заострена шпора. Тичинките са 4, от които две са по-дълги. Плодът е яйцевидна до продълговата кутийка. Семената са дисковидни с широко ципесто крило. Цъфти от юни до септември.

Луличка - Използвани части:

Стръковете, без най-долните, силно одървенели стъбла  (HerbaLinariae).

Луличка - Начин на употреба:

Дневната доза се получава, като се залее 1 чаена лъжичка от оситнената билка с 250 см³ вряща вода. След изстиване запарката се прецежда и се изпива на 2–3 пъти.

Съчетания


Още по темата ЗапекЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)Простата - “Отиди на преглед” за проблемите на простататаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IЗнаете ли как да се предпазите от цистит?Лошият дъх има естествено решениеС отводняващи или слабителни билки: гръмотрън, бреза, репей, слез, резене, ленено семе и др.

Несъвместимости. Обикновено няма.

Готови продукти

Луличка съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Бодислим Перфект, Лаксативефект, Биостил-2, Ендокринол капсули, Лаксилин и др.

За външна употреба: крем Ендокринол.

Луличка - Лечебни съставки:

Съдържа алкалоида пеганин с възбуждащо действие върху гладката мускулатура и жлъчегонно действие. изолирани са и флавоновите гликозиди линарин (гликозид на акацетина), неолинарин и пектолинарин. Установени са освен това фитостерол, аскорбинова киселина и други органични киселини.

Луличка- Къде се среща?

Разпространено е по тревисти места, край пътищата и като плевел в орниците из цялата страна.

Материалите са изтотвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info