Великденче - Действие и приложение:

Екстрактът от растението понижава кръвното налягане. Също така улеснява откашлянето и действа секретолитично при хронични бронхити и бронхиална астма.

Великденчето освежава паметта, премахва световъртежа и чисти пясъка от бъбреците. Прилага се при високи стойности на холестерин в кръвта, при невроза, при умствена умора, при жълтеница, песъчинки в бъбреците, подагра и ревматизъм, при хронични кожни възпаления и екземи, възпалени и трудно зарастващи рани, при трудно уриниране, кръвопикаене, кръвохрачене, дрезгав глас, запек, начална форма на туберколоза, треска и др.

Странични ефекти. Действието на растението е меко и обикновено без противопоказания.

Великденче - Описание:

ВеликденчеВеликденчето е многогодишно тревисто растение с пълзящо или повдигнато стъбло, високо до 30 см. Листата са елипсовидни или обратно яйцевидни, назъбени, окосмени, с къса дръжка. Цветовете са бледосини, събрани в гроздовидни съцветия, с 4-листна чашка. Цъфти през пролетта и в началото на лятото.

Синоними на български: лечебно великденче,гергьовденче, превара, вероника, разгонка и др.

Великденче - Използвани части:

Надземната част (Herba Veronicae).

Великденче - Начин на употреба:

Вътрешно:Чай: 1 супена лъжица билка се залива с 250-500 мл гореща вода, запарва се за 20 или повече минути и се прецежда, това е доза за 1 ден.

Пресен сок: Пресните съцветия се измиват и както са мокри, се изстискват в сокоизстисквачка. Сокът се налива в малки шишенца и се съхранява в хладилник. Пие се по чаена лъжичка 2-3 пъти на ден.

Тинктура: Еднолитрова бутилка се пълни до стеснението на гърлото с цъфтяща, ситно нарязана билка, залива се догоре с 40-градусова ракия или водка и се държи 14 дни на слънце. Прецежда се и се съхранява в хладилник. Пие се по 30-40 капки 2-3 пъти на ден.


Още по темата Подагра (Хиперурикемия)Груби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IIПодагра – доказателство, че страстите са вредниРъцете подсказват от какво страда организмът ниВъншно:Възпалени и трудно зарастващи рани най-напред се промиват с отвара от великденче, след това отгоре се слага марля, напоена с пресен чай, прави се топла превръзка и така се нощува.

Съчетания

С билки, полезни за дихателната система, черния дроб и далака: бял оман, медуница, жиловлек, босилек, глухарче, синя жлъчка и др. От равни количества пресни връхчета от коприва и великденче се приготвя чай с кръвопречистващо действие и за лечение на екземи. От равни количества грудка целина и великденче се пие чай за свежа памет, срещу неврастения и хипохондрия. От полски хвощ и великденче - чай срещу внезапни празноти в паметта.

Несъвместимости. Няма.

Готови продукти

Великденче съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба:Гриповитал, Бронховитал, Ларинговитал, Невролаксин Плюс, Алое Вера Активфарма и др.

За външна употреба:крем за суха и чувствителна кожа Сезонс.

Великденче - Лечебни съставки:

Съдържа етерично масло, гликозиди, сапонини, органични киселини, танини, горчиви вещества, следи от алкалоиди, витамин С, провитамин А  и др.

Великденче - Къде се среща?

Среща се из храсталаците и горите в цялата страна, докъм 1600 м. надм. в. Обича влажни почви

Материалите са изтотвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info