Земна ябълка - Действие и приложение:

Като ценен източник е на инулин, земната ябълка е полезна за отслабване, както и за обновяване на черния дроб, бъбреците, ставите и артериите. Спомага за нормализиране развитието на полезните чревни бактерии (пребиотичен ефект), както и за усвояването на някои минерали в дебелото черво (където инулинът се разгражда до бутирова киселина). Препоръчва се и при диабет, запек, отоци и кисти, подуване на корема, за засилване на имунната система и др.

Странични ефекти. Няма отбелязани.

Земна ябълкаЗемна ябълка - Описание:

Земната ябълка е многогодишно тревисто растение от един и същи род и семейство със слънчогледа. На външен вид много наподобява слънчогледа: стъблата достигат 3 м височина, листата са яйцевидни, заострени, груби, широки 7-10 см и дълги 10-20 см. Цветовете са ярко жълти, 4-8 см в диаметър, появяващи се от август до ноември.


Земна ябълка - Използвани части:

Грудките (TuberaHelianthituberosi)


Земна ябълка - Начин на употреба:

Грудките се ядат сурови (препоръчително), на сок или сготвени (в някои рецепти от китайската кухня). Все по-често екстракти от тях се прилагат като хранителни добавки.

Съчетания

С усилващи обмяната и пречистващи хранителни и билкови суровини целина, магданоз, червен лук, гръмотрън, резене, ленено семе и др.

Несъвместимости. Обикновено няма.

Готови продукти

Земна ябълка съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба:Формасуит, Пектолка, Виталисмел Гастрослим, Виталисмел Кидс, Виталисмел Детокс, Витамини за жени Еве и др.

За външна употреба: Тонифик Минсьор.

Земна ябълка - Лечебни съставки:

Съдържа инулин, белтъчини, мазнини, въглехидрати, баластни вещества, калций, желязо, натрий, витамин А,витамин С и др.

Земна ябълка - Къде се среща?

Материалите са изтотвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info