Келп - Действие и приложение:

Келпът тонизира нервната система, усилва общата обмяна на веществата и забавя развитието на атеросклерозата, като намалява нивото на холестерола в кръвта.

Полизахаридите, съдържащи се в него, притежават свойството да набухват и, след като увеличат обема си, дразнят нервните окончания на лигавицата на червата, което стимулира перисталтиката им и способства за очистването им. Полизахаридите също така свързват токсините и ги извеждат от организма, а алгинатите на келпа - солите на тежките метали и радионуклеидите. На нивото на бъбреците се намалява вероятността от образуването на някои видове конкременти.


Келпът е един от най-богатите източници на микроелементи, особено на йод. Чрез това той оказва положително действие при всички видове хипотиреоидизъм (недостиг на йодсъдържащи хормони на щитовидната жлеза); за възстановяване на хормоналния баланс и в дейността на хипофизата и надбъбречната жлези; при нарушено кръвообращение в съдовете на главния мозък; при намалена способност за запомняне при деца; за намаляване на мастните депа при затлъстяване и за забавяне процесите на стареене. Използва се като антагонист на радиоактивния йод, в случай на радиоактивно заразяване на местност и с храна, и като профилактично средство при работа в производства, представляващи потенциална опасност за здравето. Келпът и подобни на него водорасли са влизали в менюто на много морски народи от хилядолетия.

Странични ефекти. Значителни дози от растението не бива да се поемат при хипертироидизъм (повишена общо активност на щитовидната жлеза - Базедова болест или „горещи” възли) и при много високо кръвно налягане и при алергии към йодсъдържащи продукти.

Келп (Кафяво водорасло)Келп - Описание:

Келпът е кафяво водорасло, което силно варира във външния си вид. Може да достигне до 100 и повече см. на размер, и се познава лесно по малките, пълни с газ мехурчета, които се появяват от двете страни на едно централно ребро,което преминава през средата на ивичния лист.

Келп - Използвани части:

Цялото растение (Fucusvesiculosus).

Келп - Начин на употреба:

Препоръчаната дневна доза за възрастни е в зависимост от начина на прилагане. Сега обичайно се ползва екстракт, който е стандартизиран, така, че ако се приема като хранителна добавка, йодното съдържание да не надвишава дневната потребност 150 мкг.

Може да се приготви и чай от келп: 1 чаша вряща вода се излива върху 1-2 чаени лъжички изсушен и наситнен прах келп. Оставя се да изстине 10 мин. и се пие три пъти на ден

Съчетания

С активизиращи обмяната растения и добавки, като върбинка, магарешки трън, розмарин, жен-шен, сладник, клинавиче и др., както и с  различни витамини и минерали.

Несъвместимости. Възможна е промяна в ефекта на различни медикаменти с фокус на действие щитовидната жлеза.

Готови продукти

Келп съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Фемимодел, Пектолка, Келп Форте, Алгон, Йодалг, Оцеа дрейн, Свелтформ+ и др.

Келп - Лечебни съставки:

Растението съдържа значително количество аминокиселини (лизин, метионин, триптофан, аргинин, тирозин, серин, треонин, хистидин, фенилаланин, цистин, левцин, изолевцин, валин  и др.); въглехидрати; витамини А, Р, от група В; микроелементи (йод, желязо, мед, магнезий, манган, цинк, сяра) и макролементи (калций, натрий, калий и др.) и др.
 

Келп - Къде се среща?

Главно по крайбрежията на Северно море, западно Балтийско море и на Атлантическия и Тихия океан.


Материалите са изтотвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info