Лешник (Леска) - Действие и приложение:

Има противовъзпалително, съдосвиващо и кръвоспиращо действие. Използва се при лечение на разширени вени, хемороиди, стомашни и варикозни язви, колити с разстройство, камъни и пясък в бъбреците проблеми с простатата, хипертония, атеросклероза, анемия, задържане на течности, гуша, диабет, липса на апетит, жлъчни заболявания, жълтеница, кожни болести, малария, мускулни заболявания и много други.

Странични ефекти. Обикновено няма.

Лешник (Леска)Лешник (Леска) - Описание:

Леската по-често формира храстовиден хабитус и достига малки размери, но се среща и като дърво с височина до 10м. Короната е широкояйцевидна, плътна, тъмнозелена. Кората е гладка, сиво-кафява, с множество лещанки. Младите клонки са жълтениково-сиви, покрити с жлезисти власинки и осеяни с продълговати лещанки. Пъпките са яйцевидни, покрити с дребни люспи и власинки. Листата са прости, разположени последователно. Те са широкояйцевидни, със заострен връх, сърцевидна основа и двойно назъбена периферия. Отгоре са тъмно-зелени, а отдолу са по-светли. Мъжките цветове са събрати в цилиндрични, зеленикаво-жълти реси. Плодовете (лешник), събрани най-често в групи от 2-5, със звънчевидна обвивка. В началото на вегатационния период плодовете са зелени на цвят, но по-късно потъмняват и придобиват меднокафяв цвят. Цъфти през февруари.

Лешник (Леска) - Използвани части:

Плодовете (Fructus Corylli), кората (Cortex Corylli), а понякога - и листата (Folia Corylli).

Лешник (Леска) - Начин на употреба:


Още по темата Разширени вениХемороидиПростата - “Отиди на преглед” за проблемите на простататаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IХемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиЧай: 1 супена лъжица от корите се вари в 500 грама вода 10 минути. Отварата се пие 4 пъти дневно по 100 грама преди ядене.

При задържане на течности: 2 супени лъжици кора и 2 супени лъжици листа от леска се варят 15 минути в литър и половина вода. Сместа се оставя да кисне 2 часа и се прецежда. Пие се на глътки за 24 часа.


При бъбречни заболявания: 10 измити и нарязани листа от леска се варят кратко в около 600мл вода. Охлажда се и се пие вместо вода.

При разширени вени: 1 кг. кори от леска се варят в 2 л. вода, докато се получи гъста каша. Върху листа от подбел или конси кестен се слага от тази каша и се налага върху вените като компрес всяка вечер. Лечението продължава поне 15 дни.

Съчетания

С билки, които имат подобно действие: жълт кантарион, хамамелис, бял равнец, бреза, жиловлек, ветрогон и др.

Несъвместимости. Значителни дози от билката могат да затруднят усвояването на някои медикаменти и минерални добавки, ако се приемат едновременно. Препоръчва се поне 20 мин. отстояние.

Готови продукти

Леска съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Простатилефект, Простатизал+, Простатин, Венифит, Ренофит, Ревмофит Актив и др.

За външна употреба: стягащ крем за лице Океаник, крем за крака и др.

Лешник (Леска) - Лечебни съставки:

Кората съдържа танини, етерично масло, дъбилни вещества, багрилно жълто вещество и др. Плодът съдържа белтъчини (с много метионин), мазнини (предимно ненаситени), лецитин, въглехидрати, калиеви, калциеви, магнезиеви, йодни, железни, цинкови и медни соли, витамините В1, В2, С, Е и др.

Лешник (Леска) - Къде се среща?

У нас се среща навсякъде из широколистните гори, предимно в средната и отчасти в долната лесорастителна зона, обазувайки във вид на подлес просторни насаждения.

Материалите са изтотвени от Д-р Пашкулев, www.dpashkulev.info