Шийтаке Шийтаке - Действие и приложение:

Засилва отбранителните сили на организма. Има установени лековити свойства при сърдечносъдови проблеми, тежки инфекции и злокачествени заболявания, след химиотерапия и облъчване. Установено е, че лентинанът стимулира имунните клетки да произвеждат интерлевкин и т. нар "фактор на туморната некроза". Различните видове рак се повлияват в различна степен от лечението с лентинан, но дори и при летален изход живителният полизахарид е удължил живота на третираните пациенти с повече от 150%.

Шийтаке също така намалява холестерола, регулира кръвното налягане, предпазва от атеросклероза и сърдечен удар. Известна е и с благотворното си действие в борба с настинки. Гъбата стимулира производството на интерферон, който има противовирусен ефект.

Употребява се за подобряване на здравето и общото състояние на организма. Препоръчва се и за премахване на целулита, също както и при тромбози на дълбоките вени, бъбречна емболия, суха гангрена, коронарна склероза, исхемия, мозъчен удар, болести на бъбреците и очите, хиперлипидемия, жлъчни камъни, смущения в потенцията, ставни болки и др.

Странични ефекти - Някои хора могат да изпитат стомашно-чревен дискомфорт след консумацията на повече от гъбата или концентрирания й екстракт.


Шийтаке - Описание:

Пънчето е белезникаво до кафеникаво с дължина от 3 до 5 см и дебелина от 0,8 до 1.3 см. Месото на шийтаке е бяло, под кожицата кафеникаво, с приятен аромат. Плодното тяло е гугличка и пънче. Гугличката е светло- до тъмнокафява, но има и червено-кафяво оцветени. Големината й е от 5 до 10 см в диаметър, понякога и до 20 см. Пластинките (ламелите) са бели, по-късно стават сиво-кафяви. Спорите са бели, гладки, елипсовидни. Споровият прашец е бял.


Шийтаке - Използвани части:

Цялото растение (Lentinus edodes).


Шийтаке - Начин на употреба:

Обичайно се вземат 5 до 15 г. сушена гъба дневно или доза от половин до 2 г. сух екстракт до три пъти дневно, в продължение на дълъг период от време.

Съчетания

С имуноактивизиращи лечебни растения и добавки: жен-шен, очиболец, малина, бъз или бъзак, невен, цинк, селен, лизин и др.

Несъвместимости. Обикновено няма.

Готови продукти

Шийтаке съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Имуноефект Антивирал, Миомакс, Капсули Шийтаке и др.


Шийтаке - Лечебни съставки:

Шийтаке съдържа ценни полизахариди (особено е важен лентинанът), алкалоида еритаденин (лентинацин), белтъчини (с повече ароматни аминокиселини), витамините А, В1, В2, В6, В12, С и Е, калций, магнезий, калий, натрий, фосфор, желязо, силиций, към 30 ензима и др.


Шийтаке - Къде се среща?

Дивата гъба Шийтаке е обичайна за Япония, Китай и други азиатски държави, където тя обикновено расте по мъртвата дървесина на повалени дървета. Днес се култивира в много страни по света, включително и в Европа.