Палма-Джудже (Serenoa repens) - Действие и приложение:

Палмата джудже (Serenoa Repens) от векове се използва за лечението на импотентност при мъжете. Тя нормализира функцията на тестикула, потискат хиперплазията на простатната жлеза, засилват сперматогенезата и възпрепятстват развитието на импотентност.

С доказания си ефект за подобряване на мъжкото репродуктивно здраве, билката се използва от здравните специалисти лечение на мъжката полова стистема – има общоукрепващо, диуретично и противовъзпалително и средство при лечението на заболявания пикочния мехур и на простатната жлеза. Билката предпазва  от доброкачествено увеличение на простатната жлеза. Облекчава симптомите на възпаление при вече започнал процес на хиперплазия на простатата и забавя развитието на заболяването.

Палма-ДжуджеПалма-Джудже (Serenoa repens) - Описание:

Палмата достига височина между 2  до 4 метра. Расте бавно, което определя и дългия й живот. Някои от екземплярите са на възраст над седем века. Плодовете на палмата са черно-червеникаво и големи, с мека плът, обгръщаща твърда ядка.

Синоними на български: Сереноя, сабал, сао палмето.

Палма-Джудже (Serenoa repens) - Използвани части:

Използват се плодовете на растението (Fructus Serenoi).

Палма-Джудже (Serenoa repens)- Начин на употреба:


Още по темата ПриапизъмВиаграта има защитен ефект и върху сърцетоТютюнът води до импотентност и ранен климактериумИзползва се най–вече под формата на готови препарати, съдържащи маслени екстракти от плодовете на палмата.

Добре се съчетава с тиквено семе, корени от коприва, (или масло от него), цинк и селен.

Несъвместимости. Обичайно няма.

Палма-джудже съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Форевър мулти мака, Фитопростал, Сау Палмето, Артум, Форевър Про 6, Здрава простата и др.

Странични ефекти.

Наблюдавани са случай на главоболие и стомашно-чревни дразнения, леко неразположение и понижено либидо от страна на приемащи го мъже без проблеми с простатата. Препоръчва се да не се използва екстракта от бременни и кърмещи жени. Бета-ситостерол се смята за безопасен, но при предозиране може да доведе до проблеми при хора със сърдечни заболявания.

Палма-Джудже (Serenoa repens) - Лечебни съставки:

Активните компоненти на растението са фитостеролите (растителни стероиди). Най-добре проучените или изобщо познати фитохимикали в състава на растението са: бета-ситостерол и стигмастерол. В плодовете се съдържат още мазнини, белтъчи вещества, захари, витамини, минерали и т.н.

Палма-Джудже (Serenoa repens) - Къде се среща?

Палмата вирее по югоизточното крайбрежие на Северна Америка.