Сарсапарила - Действие и приложение:

Сарсапарилата има пикочогонно, кръвно очистително и слабително действие.

Билката се използва основно за:

  • При псориазис, дерматит, проказа и други кожни заболявания.
  • За пречиства кръвта и общата помощ за детоксикация
  • Като общо тонизиращо, стимулант, и хормонален регулатор.
  • При артрит, ревматизъм и автоимунни заболявания, които причиняват възпаление.
  • При сифилис и други полово предавани болести.

В българската народна медицина билката се използва при възпаление, пясък и камъни в бъбреците и пикочния мехур, цистити, кръв в урината, чернодробни страдания, липса на апетит, сифилис, трипер, копривна треска, разни екземи, скруфолоза, подагра, шипове и др.

Не се препоръчва предозиране. Прекомерните дози могат да предизвикат дразнене на стомашно-чревния тракт. В нормални дози не се наблюдават странични ефекти.

СарсапарилаСарсапарила - Описание:

Сарсапарилата е увивно дървовидно растение подобно на лозата. Стъблото му е виещо се и леко бодливо, а листата са издължено-овални, заострени, гладки и жилави. Цветовете са малки, а плодовете – сферични, малки и червени. Сарсапарилата може да достигне до 50см дължина, с чифтни мустачета за увиване (обикновено нависоко в короните на тропическите гори). Корените са тънки, много дълги, на грудки, по няколко от един и същи подземни стъбла, разпростиращи се на около 2м., червеникаво – кафяви, жилави.

Сарсапарила - Използвани части:

Най-ценен част на растението е в корените (Radix Smilax officinalis). Корените се изкопават през пролетта, преди цъфтежа. Сушат се при температура, не по-висока от 450С. Рандеманът е около 3,5:1.

Сарсапарила - Начин на употреба:


Още по темата АртрозаПодагра (Хиперурикемия)Бяло течениеРевматоиден артритРевматизъм ( Rheumatism )Българска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследвания Една супена лъжица от билката се вари в 0,5 л вода 10 мин. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден.

Все по-често се използват готови продукти с екстракти от сарсапарила, които се приемат според тяхната концентрация и конкретните указания върху опаковките.

Разнообразните свойства на билката предполагат и различни подходящи фитодопълнения: бреза, гръмотрън, изсипливче, невен, жен-шен, магарешки трън, бабини зъби, коприва, репей, глухарче и др.

Несъвместимости. Обикновено няма.

Сарсапарила съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Смилакс Голд, Ипомак/Мака Ерос, Псориазал, Псориазал Плюс.

Сарсапарила - Лечебни съставки:

Съдържа стероидни сапонини, смилсапонин и сарсапонин, сарсапарилозид, както и агликоните сарсасапогонин, смилагенин и полинастанол, етерично масло, смоли, минерални соли и др.

Сарсапарила - Къде се среща?

Намира предимно в Централна и Южна Америка.