АшвагандаАшваганда - Действие и приложение:

Ашваганда е традиционно е използвана подхранване на костите, мускулите и тъканите, така за подобрява спобособността на организма да се справя с физически усилия. Ашваганда също подсилва имунната система, подобрява нощния сън и укрепва централната нервна система. Подпомага организма за преодоляване на стреса и намалява риска от депресия, сърдечно-съдови проблеми, язва на стомаха, артрит, диабет, забавяне процесите на стареене. Ашвагандата се използва и за намаляване токсичното действие на противотуморните средства.

Обикновено няма странични ефекти

Ашваганда - Описание:

Ашваганда е многогодишно тревисто растение, което достига до 30 - 70 см височина и живее до 50-годишна възраст. Коренът достига е до 20 см дължина и около 2 см дебелина, с 2 - 6 едри разклонения. Стъблото често е единично, с връхна розетка от 2-5 листа. Развива се цветоносно на третата година. Листата са сложно длановидни, на върха заострени, по края напилени, в основата клиновидно стеснени. Съцветието е сенник с 5-20 дребни цветчета. Венчето е бяло или зеленикаво. Плодовете имат е с бъбрековидна форма, яркочервени с 2-3 костилки. Цъфти през юли. Ашвагандата е родственик на същинския женшен, но не се използва като енергетично усилващо средство.

Среща се още под името индийски женшен, псевдоженшен.


Още по темата СтресАнорексияДепресияДепресия се диагностицира едва четири-пет години след появата и7-ми Април - Световен ден на здраветоМелатонин - естественият хормон на съня. Melatonin Ашваганда - Използвани части:

Използват се корените (Radix Withaniae) и семената (Semen Withaniae).

Корените се събират есента или рано напролет е си сушат при температура до 50 градуса. Семената се събират след като узреят и се сушат при температура, не по-висока от 400С. Рандеманът е около 3,5:1 за корените и 2:1 за семената.

Ашваганда - Начин на употреба:

Обикновено в световен мащаб се разчита на готови продукти, които съдържат екстракт от билката.

Добре е индийдският жен-шен да се комбинира с други билки с нервнорегулиращо действие – китайски жен-шен, елеутерокок, върбинка, маточина, валериана и т.н.

Ашваганда съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: НеОкс Kапсули, Витаниа, Ашваганда – индийски женшен, Сейф Хербс – Ашваганда, Парадизо, Ашвагандха чурна и др.

За външна употреба: НеОкс Крем.

Ашваганда - Лечебни съставки:

Съдържа етерично масло, захари, витамини (В1, В2, В12), пантотенова киселина, холин, минерали, стероли и полизахариди, основно пектин и гликани, и др.

Ашваганда - Къде се среща?

 Ашваганда расте в Североизточна Индия  и Бутан.