Гуарана

Гуарана - Действие

Гуарана - Описание

Гуарана - Приложиние

Гуарана - Състав

Гуарана - Противопоказания

Гуарана – Действие

Гуарана се прилага за загуба на телесно тегло, за увеличаване на издръжливостта при спорт, като стимулант и за намаляване на физическата и психическа умора. Някои хора прилагат гуарана и за лечение на ниско кръвно налягане и при синдром на хроничната умора, а също и за предпазване от малария и дизентерия. Растението се прилага и за повишаване на либидото,  и за увеличаване на отделяната урина (повишаване на диурезата).

Ефектите от приема на гуарана се дължат основно на съдържащия се в растението кофеин. Подобно на повечето кофеин-съдържащи хранителни добавки и напитки, гуарана е отличен източник на енергия. Установено е, че в гуарана се съдържат 3-4% кофеин, в сравнение с кафеените зърна, където процентът е един до два. За постигане на максимален ефект в увеличавенето на енергията, се препоръчва прием на гуарана от 50 до 200 милиграма дневно, под форма на капсули, прах или в състава на енергийни напитки.

Друга основна полза от приема като хранителна добавка е положителният ефект върху редукцията на теглото. Подобно на други растения, съдържащи кофеин, гуараната действа като средство за потискане на апетита. Едновременно с това обаче, растението притежава допълнителен ефект на повишаване изгарянето на калории, участва в повишаване на термогенезата. В комбинация с редовна физическа активност е установено, че приемът на гуарана е ефективен и здравословен начин за намаляване на телесното тегло.

Прилага се в южноамериканската култура дълги години, включително още през времето на Ацтеките. Един от основните положителни ефекти, заради който растението се прилага и до днес, е успокояващият ѝ ефект върху раздразен и нервен стомах. Гуарана се прилага от много народи за облекчаване на стомашни киселини и при диария. Счита се, че този ефект на растението се дължи на съдържащите се в него танини.

Съдържанието на кофеин в гуарана обуславя и диуретичното действие на растението – приемът му води до увеличаване на количеството на отделената урина.

Гуарана повлиява положително концентрацията и процесите на запомняне, особено ако се комбинира с женшен и родиола. Тя намалява психическата, както и физическата умора и може с успех да се прилага в условия на умствено пренапрежение (например при подготовка за изпит).

Гуарана – Описание


Още по темата Деменция - Вредните навици в средна възраст ускоряват упадъка на умаНедоспиването увеличава риска от високо кръвно наляганеНевероятните свойства на оцетаКанела за по-добро здраве. Ползите от канелатаКръвно налягане - Добрата храна и сън свалят трайно кръвното наляганеКакво не знаем за червеното цвеклоГуарана (Paulliniacupana) е пълзящо растение, храст. Растението вирее във Венецуела и Бразилия, в дъждовните гори на Амазония. Листата му са големи, а цветовете образуват струпвания. Плодовете на гуарана са малки, кафяви до ярко червени и съдържат черни семена. Използват се семената, които са богати на кофеин, над два пъти повече от кафеените зърна.

Положителните ефекти се дължат на семената на растението, които се съдържат в плодовете. В хранителните добавки и напитки от билката се използва извлек от семената на растението.

Гуарана – Приложение

Гуараната се приема под формата на сок или газирани напитки, билков чай и капсули. Поради тонизиращото действие на растението, приемът трябва да става сутрин. При нужда обаче, може да се приеме вечер, за тонизиране и подобряване на реакциите, например при шофиране нощем. Дозата, в която се приемат хранителните добавки с гуарана варира от 200 до 800 милиграма на ден. В Бразилия консумацията на гуарана достига до 4-8 грама дневно.

 

Гуарана – Състав

В състава на билката се съдържат около 2.6 до 7% кофеин, следи от теофилин, теобромин, ксантин, аденин, гуанин, хипоксантин и други. Освен тях в растението се откриват танини (около 12%), катехин, скорбяла, мазнини (3%), резин, сапонини, червен пигмент и холин.

Гуарана – Противопоказания

Като цяло растението е безвредно, когато се приема от повечето възрастни в нормални количества. Странични ефекти се появяват при прием на големи количества, поради съдържанието на кофеин. Леталната доза кофеин (която може да доведе до смърт) се счита за около 10-14 грама (150-200 милиграма на килограм тегло). Това е много висока доза, като се има впредвид, че една чаша кафе съдържа от 90 до 200 мг. кофеин. Въпреки това обаче, сериозно натравяне може да се предизвика и от по-ниски дози кофеин, в зависимост от индивидуалната чувствителност, тютюнопушене и възраст.

Страничните ефекти зависят от дозата. Стандартните дози могат да причинят типичните за кофеина нежелани реакции като безсъние, повишена раздразнителност, дразнене на стомаха, гадене и повръщане, ускорен пулс и повишено кръвно налягане. Големите дози могат да доведат до главоболие, тревожност, шум в ушите, болка при уриниране, болки в стомаха и неритмична сърдечна дейност.

В ниски дози гуарана може да се приема от бременни жени и кърмачки. Но поради наличието на кофеин, по-високите дози се свързват с повишен риск от преждевременно раждане и други неблагоприятни ефекти.