Годжи БериГоджи бери – Действие и приложение

Годжи бери – Описание

Годжи бери – Използвани части

Годжи бери – Начин на употреба

Годжи бери – Дозировка

Годжи бери – Лечебни съставки

Годжи бери – Странични ефекти
 

Годжи бери са малки червеникави плодове, които са толкова богати на полезни вещества, че могат да се причислят към т.нар. супер храни. Консумирането на годжи бери се свързва с редица полезни ефекти върху здравето – подобряване на зрението, предпазване на черния дроб и бъбреците от увреждане, подсилване на имунната система, забавяне на процесите на стареене, повлияване на главоболието и безсънието, общо тонизиране на организма и премахване на чувството за умора, понижаване на кръвното налягане и холестерола и подобряване на сексуалните функции при мъжете.

Годжи Бери – Действие и приложение


Още по темата ГлаукомаКатарактаПролетна умораЛекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаКак да преодолеем пролетна умораЛична хигиена - Някои опасни химикали в продуктите за лична хигиена, които е по-добре да избягвате Годжи бери са особено богати на антиоксиданти, особено каротеноиди (бета-каротен) и зеаксантин. Една от основните роли на зеаксантина е предпазването на ретината от увреждане. Счита се, че консумирането на храни, богати на зеаксантин може да намали риска от свързаната с възрастта макулна дегенерация – водеща причина за загуба на зрение и слепота при хора над 65 години.

Полизахаридите в състава на годжи бери, доставят енергия, а антиоксидантите се борят ефективно с натрупаните свободни радикали, които могат да увредят клетките. По този начин тези малки супер плодове се борят ефективно с умората и повишават издръжливостта на тялото.

Ежедневният прием на годжи бери води до повишаване на нивата на тестостерон и при двата пола (без да води до неприятните последствия на тестостерона при жените, като повишено окосмяване например), като по този начин повишава по естествен начин либидото и подобрява сексуалните функции, особено при мъжете. Освен това приемът на годжи бери води до известно понижаване на телесното тегло.

Има данни, че консумирането на годжи бери води до повишаване на секрецията на растежния хормон. Този хормон се отделя от хипофизата в мозъка и с неговото повишение се свързват някои от ползите на годжи бери – повишеното либидо, подобряването на съня и паметта и най-вече запазването на младежкия външен вид за по-дълго време.

Отново полизахаридите и мощните антиоксиданти в годжи бери се свързват с предпазването от генетични мутации, които водят до формиране на раковите клетки. Чрез стимулиране на процеса на програмираната клетъчна смърт (апоптоза), годжи бери потискат растежа на раковите клетки.

Годжи Бери – Описание

Годжи бери са плодовете на вечнозелено храстовидно растение, което вирее в умерените и субтропични области на Китай, Монголия и Тибет. Растението се отнася към семейството на сенколюбивите растения.

Плодовете на растението са ярки оранжево-червени, с елипсовидна форма. Те съдържат от 10 до 60 малки жълти семена. Годжи бери имат форма и текстура, подобна на стафидите, а вкусът им е сладко-кисел.

Годжи Бери – Използвани части

Използват се плодовете на растението, като най-често се предлагат в изсушена форма, а също и под формата на пресен сок.

Годжи Бери – Начин на употреба

В традиционната китайска медицина, годжи бери се консумират сурови, запарени под формата на чай, добавени към супи и други ястия или под формата на течни екстракти. Предлага се и сок от годжи бери, който обаче е на сравнително висока цена. Най-популярната форма на годжи бери в Северна Америка и Европа, е изсушената, подобно на стафиди.

Годжи бери се предлага и под формата на прах, който може да се добавя директно в сокове, билкови чайове или дори само вода. Прах от годжи бери се влага и в хранителни добавки под формата на капсули и таблетки, което е един удобен начин за приемане на тези плодчета.  Годжи бери са идеална добавка към десерти и могат да се добавят и в кексове, сладолед и пудинги. Сушените годжи бери могат да се добавят към мюсли или в дресинг за салати, като по така тези храни стават още по-полезни и засищащи.

Годжи Бери – Лечебни съставки

Плодовете на растението Lycium barbarum съдържат голямо разнообразие от хранителни вещества, и именно: 18 аминокиселини, 6 витамина, 8 полизахарида и 6 монозахарида, 5 ненаситени мастни киселини, включително важната за организма линоленова киселина, фитостероли, каротеноиди, включително бета-каротен и зеаксантин, ликопен , лутеин и криптоксантин, които се свързват с мощна антиоксидантна активност.

В 100 грама сушени годжи бери се съдържат 112мг. калций; 1,132 мг. калий; 9 мг. желязо; 2 мг. цинк; 50 мкг. селен; 1,3 мг. витамин В2 (рибофлавин); 7 мг бета-каротен. Съдържанието на зеаксантин и витамин С варира в широки граници, в зависимост от подвидовете на растението Lycium. Например съдържанието на витамин С в 100 грама годжи бери варира от 29 милиграма до 148 милиграма. Съдържанието на зеаксантин в плодовете също варира в широки граници – от 2,4 до 82,4 мг. на 100 грама годжи бери.

Полизахаридите в състава на плодовете представляват около 31% от общото им тегло.

Годжи Бери – Дозировка

Най-лесният начин за приемане на годжи бери е под формата на сух екстракт. Препоръчва се прием на 2 до 3 грама годжи бери дневно. В районите, където се отглеждат годжи бери, приемът им може многократно да надвиши препоръчваната доза, без да са налице неблагоприятни последствия. Ето защо количеството на консумираните плодове трябва да се определя основно от индивидуалната чувствителност на организма. В първите две седмици от приема на годжи бери могат да се появят особени усещания при някои хора. Счита се, че те се дължат на пречистващото действие на плодовете върху черния дроб и бъбреците. В тези случаи, приемът на годжи бери може да се намали и постепенно да се повишава до препоръчваното количество.

Годжи Бери – Странични ефекти

Консумирането на годжи бери обикновено не се съпътства от поява на нежелани ефекти. Поради високото съдържание на витамин С, понякога може да се появят диарични изхождания.

Годжи бери могат да взаимодействат с някои лекарства от групата на антикоагулантите (варфарин). Съобщени са случаи за повишен риск от кървене при приемането на годжи бери в комбинация с тези лекарства. Други възможни взаимодействия са с антидиабетни и лекарства за високо кръвно налягане.