ндрографисАндрографис – Действие и приложение

Андрографис – Описание

Андрографис – Използвани части

Андрографис – Начин на употреба

Андрографис – Дозировка

Андрографис – Лечебни съставки

Андрографис – Странични ефекти
 

Андрографис се прилага често за предпазване и лечение на настинки и грип. Според някои източници, с помощта на тази билка е предотвратена грипната епидемия в Индия през 1919 година, но липсват сигурни доказателства, потвърждаващи това.

Андрографис се използва и за лечение на много други състояния, включително диария и запек, повишено образуване на газове в червата (метеоризъм), чревни колики и стомашни болки; при увреждания на черния дроб от лекарствени средства, жълтеница от различен произход; при инфекциозни заболявания, като лепра, пневмония, туберкулоза, гонорея, сифилис, малария, холера, лепроспироза.


Още по темата Птичи грипХрема - Симптоми и Лечение при хремаКашлицаКоклюш (Магарешка кашлица)ГастроентеритКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълНякои хора използват андрографис за лечение на възпалено гърло и тонзилит, синузит, бронхит и алергични състояния. Прилага се също за предотвратяване на образуването на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и за профилактика на сърдечни заболявания и диабет.

Други приложения на андрографис, включват лечение на ухапвания от различни насекоми, загуба на апетит, пиелонефрит, хемороиди, както и при наследствено заболяване, наречено фамилна средиземноморска треска.

Андрографис – Действие и приложение

Основните приложения на андрографис в традиционната медицина са свързани с профилактиката и лечението на простудните заболявания. Те се дължат на противовъзпалителното и имуномодулиращото му действие.

Противовъзпалителното действие на андрографис се обяснява със стимулирането на отделянето на адренокортикотропен хормон от хипофизата, който е основен стимулатор за синтезата и секрецията на кортикостероиди от надбъбречните жлези. Кортикостероидите имат подчертано противовъзпалително действие.

Андрографис е мощен стимулатор на имунната система. Това негово действие се осъществява на генетично ниво, като стимулира синтезата на протеини, които са от основно значение за имунната защита.

Според редица китайски учени, екстрактът от андрографис има противотуморно действие. Тази хипотеза е потвърдена в хода на редица тестове с мишки, както и при по-малък брой хора, болни от рак на кожата. За разлика от здравите клетки, които узряват и се диференцират в клетки, извършващи специфични функции, раковите клетки са незрели и растежът им е неконтролируем. Колкото по-незрели са раковите клетки, толкова по-злокачествен и агресивен е туморът. Действието на андрографис върху туморните клетки, предизвиква тяхното узряване и диференциране, което прави клетките по-зрели и следователно по-малко злокачествени. Освен това андрографис има и токсично действие върху раковите клетки. Все още предстоят редица изследвания, които до потвърдят възможността за прилагане на лечебното растение при лечение на различни видове рак.

Установено е, че андрографис притежава мощни противовирусни свойства. Той намалява размножаването на вируса на хепатит В, вируса на грипа и херпесния вирус. Има отношение дори към размножаването на вируса на СПИН. Известно е, че за своето размножаване в клетките на инфектирания организъм (човек или маймуна) ХИВ – вирусът има нужда от един ензим, наречен обратна транскриптаза. Лекарствата, блокиращи този ензим, са едни от най-важните, които се прилага при хора, болни от СПИН. Те обаче са значително токсични за организма. Андрографис засилва действието на тези медикаменти и приложен заедно с тях, позволява намаляването на дозата им и съответно – намаляване на токсичността им. 

Андрографис притежава кардиопротективно (предпазващо сърцето) и антитромботично действие. Активните вещества в растението пречат на нарастването на клетките на сърцето и задебеляването на неговите стени. Освен това намаляват склонността на тромбоцитите да се слепват и да образуват съсиреци, които водят до запушване на кръвоносните съдове.

Андрографис притежава спазмолитично действие, като повишава синтезата на азотен оксид от клетките на кръвоносните съдове, който води до разширяването им. Освен този вазодилатиращ ефект, андрографис спомага и за понижаване на кръвното налягане.

Андрографис се прилага и при различни чернодробни и жлъчни заболявания. Билката подобрява движението на жлъчния сок и предпазва черния дроб от увреждания, в степен подобна на белия трън. Положителното влияние на андрографис е наблюдавано и при пациенти с инфекциозен хепатит, като освен подобрение на симптомите, се наблюдава и повлияване на лабораторните показатели (чернодробни ензими).

При провеждане на опити с гризачи, е доказан положителен ефект на андрографис върху глюкозната обмяна и мастния профил. Приемът на растението води до понижаване на кръвната захар и намаляване на концентрацията на холестерол в кръвта.

Андрографис – Описание

Андрографис е едногодишно тревисто растение , чиято родина е Индия и Шри Ланка. Вкусът на андрографис е изключително горчив, затова и едно от имената, с които е известно е „maha-tita”, което на индийски означава кралят на горчивките. Родът Andrographis се състои от 28 вида, които са разпространени из тропическите региони на Азия. Само няколко от тях се използват за медицински цели, като най-известният вид е Andrographis paniculata.

Andrographis paniculata достига на височина от 30 до 110 см и расте във влажни, сенчести места. Стъблото му е тъмно зелено, а листата – ланцетовидни. Цветовете са дребни, бели, изпъстрени с лилаво. Плодовете на андрографис представляват малки капсули, съдържащи многобройни жълто-кафяви семена.

Андрографис – Използвани Части

За лечебни цели се използва цялото растение (стрък) и най-вече листата.

Андрографис – Начин на употреба

Андрографис се прилага под формата на инфузии (чай), екстракт 1:2 и хранителна добавка под формата на капсули. Инфузиите се приготвят от сушена билка и по-рядко от свежи растения. За приготвяне на инфузия една чаена лъжичка суха билка се залива с една чаша вряща вода и се запарва за 5-10 минути. Пие се преди всяко хранене. Ако се използва свежа билка, инфузия се приготвя с 10-12 грама билка.

Андрографис – Лечебни съставки

Главното активно вещество в състава на андрографис, е андрографолид. Той е бицикличен дитерпеноиден лактон. Това е безцветно кристално вещество, което има обезболяващо, температуропонижаващо, антитромботично и понижаващо кръвната захар действие. Освен това е свързано и с предпазване на черния дроб от увреждания. Той се съдържа в най-висока концентрация в листата на растението, а в най-ниска – в семената. На него се дължи характерният горчив вкус на андрографис. Други химични субстанции, изолирани от растението, са неоандрографолид, деоксиандрографолид и андрографизид.

Андрографис – Дозировка

За предпазване и лечение на настинки, се препоръчва доза от 5 – 6 грама дневно, суха билка за инфузии или под формата на стандартизиран екстракт андрографис. Ако се прилага течен екстракт, дозата е 3 – 12 мл. на ден. Заради горчивия вкус на билката, се препоръчва започване с ниски дози и постепенно повишаване на дозата до привикване към нея. Това важи преди всичко за чая от андрографис. С приемането му под формата на капсули стандартизиран екстракт, се избягва горчивия вкус. 

За профилактиката на простудни заболявания, се препоръчва комбинирането на андрографис със сибирски женшен. Счита се, че тази комбинация е по-ефективна от самостоятелния прием на ехинацея.

Андрографис – Странични ефекти

Андрографис, приеман в обичайните препоръчвани дози, е безвреден за възрастни. Приемът му в по-високи дози за продължително време, може да доведе до подуване на лимфните възли.

При хора, алергични към растението, могат да се появят белези на алергизиране (най-често обрив) дори и при ниски дози.

Андрографис не бива да се приема от кърмещи жени, както и от бременни. Има данни за абортивен ефект при прием на растението. Андрографис не бива да се взема от жени, които се опитват да забременеят, защото повлиява фертилитета.

Тъй като стимулира имунната система, андрографис не бива да се приема от хора, страдащи от автоимунни заболявания (ревматоиден артрит, лупус, мултиплена склероза), тъй като може да активира имунната система и да доведе до обостряне на състоянието.