Цвекло. Захарно и червено цвекло

Цвекло - Действие и приложение

Цвекло - Описание

Цвекло - Използвани части

Цвекло - Начин на употреба

Цвекло - Лечебни съставки

Цвекло - Къде се среща?
 

Цвекло - Действие и приложение

Червеното цвекло пречиства организма, подпомага формирането на кръвни клетки и изчиства токсините. Цвекло действа благоприятно върху сърдечно-съдовата система и кръвоносните съдове, влияе благоприятно върху работата на бъбреците и порстатната жлеза.

Цвеклото се използва като защитно средство против тумори, рак и левкемия, при жлъчночернодробни проблеми, грип и други инфекции. Смата се, че забавя процесите на стареене. Благодарение на витамин U, цвеклото нормализира дейността на стомашно-чревния тракт и действа добре при язва на стомаха и дванадесетопръстника.

От векове цвеклото се използва за лечението на различни неразположения - главоболие, треска и запек.

Поради високото съдържание на цинк, който удължава действието на инсулина, цвеклото е ценно за диабетиците. Захарното цвекло е педимно натурален подсладител и не е подходящ за диабетиците поради по-тлялото съдържание на захароза

В големи количества урово цвекло може да доведе до въглехидратен дисбаланс, до гадене и прилошаване. поради таи причина е добре да се комбинира с други пресни зеленчуци или плодове.

Цвекло - Описание

Цвеклото е кореноплодно растение, съставено от главен корен и многобройни странични разклонения. За около месец пониква кореновата система. Кореноплода се състои от глава, шийка и същински корен. От главата излизат листата, носени от дълга месеста дръжка, събрани са в листна розетка и разположени в горния край на кореноплода. Шийката е разположена между челото и същинският корен. Същинският корен е под шийката и е разположен изцяло в почвата.  

Цвекло - Използвани части

Използват се кореноплодите (Radix Betae) и рядко листата.


Още по темата ЗапекЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)ХолециститЗнаете ли как да се предпазите от цистит?Как да възвърнем жизнеността си в началото на пролетта?Лошият дъх има естествено решение Цвекло - Начин на употреба

В сурово състояние се приема като сок или салата и отначало не е добре да превишава 100 г. Ако се приема под формата на сок е добре да се смеси с други зеленчуци и техните сокове. В сварено или опечено състояние някои от свойствата ме се губят. Има са и различни видове екстракти от цвекло, които се влагат в готови продукти.

Цвекрото се използва в много диети като салата, супа или сок е  се съчетава с допълващи го зеленчуци и подправки.

На Запад се влага в хранителни добавки, които съдържат също така пречистващи билкови екстракти, витамини, минерали, ензими и др.

Цвекло съдържат следните готови форми, присъстващи в търговската мрежа у нас:

За вътрешна употреба: Хомоцистеин Модулаторс, Антиоксидант от зеленчуци, Нутрик Оксид Ескпандер, Хербал Слим, Боруд Спектрум Ензими и др.


Още по темата ЗапекЛениви черва - Симптоми и Лечение при Лениви черва (Lenivi cherva)ХолециститЗнаете ли как да се предпазите от цистит?Как да възвърнем жизнеността си в началото на пролетта?Лошият дъх има естествено решение Цвекло - Лечебни съставки

По-богат е съставът на червеното цвекло. То съдържа белтъчини, въглехидрати, много минерални соли (калий, натрий, калций, магнезий, фосфор, желязо, сяра, цинк, йод и др.), както и на витамини (В1, В2, С, РР, каротини), фолиева, пантотенова, лимонена и ябълчна киселина, багрилни вещества с антиоксидантно действие и др.

Цвекло - Къде се среща?

Цвеклото е разпространено в цялата страна, включително на ниски и средни планински височини.