Орегонско гроздеОрегонско грозде – Действие

Орегонско грозде – Описание

Орегонско грозде – Приложение

Орегонско грозде – Дозировка

Орегонско грозде – Състав

Орегонско грозде – Противопоказания
 

Орегонско грозде – Действие

Основното медицинско приложение на орегонско грозде е като тонизиращо храносмилателната система средство. Орегонко грозде се прилага за стимулиране на апетита, за лечение на язвена болест и гастроезофагиална рефлуксна болест, при нервен стомах, инфекции на храносмилателната система и като средство за прочистване на червата. Орегонско грозде стимулира функцията на черния дроб и отделянето на жлъчка. Прилага се още при настинки и други вирусни заболявания. Външно, орегонско грозде може да се прилага върху кожата при псориазис.

Орегонско грозде има различни приложения. Това е може би най-добрата западна билка при недостатъчна функция на черния дроб. Тя стимулира черния дроб да образува повече жлъчка и чернодробни ензими. По естествен път растението повишава функцията на черния дроб и е подходяща за хората, с понижена функция на черния дроб и храносмилателната система като цяло. Орегонско грозде повишава смилането и усвояването на мазнините и протеините в храната, като повишава отделянето на жлъчка, солна киселина и пепсиноген. Едновременно с това, орегонско грозде засилва и детоксикиращата функция на черния дроб. Така приемът на растението спомага за по-бързото и ефективно обезвреждане на токсините от черния дроб и извеждането им от организма. 

Билколечителите използват орегонско грозде и за лечение на диария, причинена от бактерии, както и при чревни паразити. Това приложение на растението се обяснява с неговите антибактериални свойства, и по-точно на алкалоида берберин. Орегонско грозде проявява успокояващ ефект върху гладката мускулатура на органите от храносмилателната система и така успокоява коремните болки и спазми.

Орегонско грозде може да се прилага външно върху кожата, за да намали свръхпроизводството на кожни клетки, което води до появата на плаки, при болните от псориазис. Орегонско грозде съдържа танини, които успокояват възпалението, намаляват дразненето и сърбежа на кожата.

Орегонско грозде – Описание


Още по темата АвитаминозаДиарияКакво трябва да знаете за бактерията листерияЦинкът помага при настинкаНевероятните свойства на оцетаКоварната лятна диарияMahonia aquifolium или орегонско грозде е вид цъфтящо растение от семейство Berberidaceae, което се среща в Северна Америка. Разпространено е от югоизточна Аляска до Северна Калифорния, и от източна Албърта до южен Колорадо. Орегонско грозде е вечнозелено храстовидно растение, което достига на височина до 1 метър, а на ширина – до 1.5 метра. Листата му са перести, състоящи се от бодливи листенца. Съцветията се състоят от гъсто разположени жълти цветове, които цъфтят през ранна пролет, и се последват от черни плодове, подобни на боровинки.

За медицински цели се използват корените на растението.

Орегонско грозде – Приложение

Орегонско грозде може да се прилага под формата на кремове за намазване, чай (отвара), тинктура или капсули.

Кремовете обикновено съдържат 10% екстракт от орегонско грозде. Те се използват за намазване върху засегнатите участъци от кожата около три пъти на ден.

Отварата от орегонско грозде се приготвя, чрез добавяне на изсушените и стрити на прах корени от растението  във вряла вода, след което се остават да поврят за 10 – 15 минути. Приготвената отвара се прецежда и се приема до три пъти дневно, преди хранене. При псориазис, приготвената отвара може да се използва и за измиване на засегнатите кожни участъци.

Тинктурата представлява алкохолен извлек от корени на орегонско грозде. Приема се разтворена във вода или сок.

Орегонско грозде – Дозировка

Когато се прилага под формата на отвара, се използват 1-2 грама сухи корени от орегонско грозде (половин до една чаена лъжичка) и 150 мл. вода (или около 2/3 чаена чаша). Това количество е за един прием. Отварата се приема три пъти, преди всяко хранене. Може да се приготви и наведнъж като се дозата на билката и водата се повиши трикратно.

Тинктурата от орегонско грозде се приема в доза 3 до 6 милилитра (от половин до една чаена лъжица и половина) три пъти дневно. Не бива да се надвишава трикратният прием, особено ако се прилагат 6 милилитра от тинктурата

Капсулите, съдържащи екстракт от орегонско грозде, обикновено се прилагат в доза 1-2 капсули от два до три пъти дневно. Тъй като концентрацията на екстракта от билката може да варира в различните продукти, добре е да се следва дозировката посочена на опаковката.  

Орегонско грозде – Състав

Коренът от орегонско грозде съдържа алкалоида берберин, който допринася до голяма степен за стимулиращия ефект на растението върху храносмилателната система. В билката се съдържат още колумбамин, хидрастин, ятроризин, оксиакантин и тетрахидроберберин, както и танини.

Орегонско грозде – Противопоказания

Прилагането на крем, съдържащ орегонско грозде е безопасно за повечето хора. Рядко може да се наблюдава поява на сърбеж, парене, дразнене на кожата и поява на обрив, които са проява на свръхчувствителност към растението.

Орегонско грозде не трябва да се приема от бременни и кърмещи жени. Наличието на берберин в състава на орегонско грозде, може да премине през плацентарната бариера и да увреди плода. Има съобщени случаи на керниктер (увреждане на мозъка, в следствие на повишено натрупване на билирубин в мозъчните ядра, при тежка жълтеница на новороденото) при новородени, които са били изложени вътреутробно на действието на берберин. Това вещество може да се отделя и в майчиното мляко и затова орегонско грозде не трябва да се приема и от кърмещи жени.

Високи дози берберин могат да причинят грипоподобни симптоми, понижаване на кръвното налягане, стомашно-чревен дискомфорт, затруднено дишане.

Има данни, че орегонско грозде може да взаимодейства с някои лекарствени средства – антибиотиците тетрациклин и доксациклин, имуносупресантът циклоспорин и други. Ако се приемат тези лекарства, приемът на орегонско грозде трябва да става под контрола на лекар.