Гроздово семеГроздово семе – Действие

Гроздово семе – Описание

Гроздово семе – Приложение

Гроздово семе – Дозировка

Гроздово семе – Състав

Гроздово семе – Противопоказания
 

Гроздово семе се използват за профилактика на заболявания на сърцето и кръвоносните съдове, при варикозни вени, хемороиди, атеросклероза, високо кръвно налягане, отоци, инфаркт на сърцето и инсулт.

Някои хора използват гроздово семе и като меко слабително средство при запек. Прилагат се и като средство за детоксикация на организма.

Гроздово семе се прилага още за профилактика на усложнения на диабета, като диабетна ретинопатия и невропатия, за подобряване на зарастването на рани, предпазване от зъбен кариес, профилактика на свързана с възрастта макулна дегенерация, намалено нощно виждане, заболявания на черния дроб.

Гроздово семе – Действие


Още по темата ХемороидиАтеросклерозаАритмия - Симптоми и Лечение при АритмияКартофите – полезни не само като хранаХемороиди - лечение и профилактика - ХемороидиЛенено масло и здраветоДнес стандартизираните екстракти от гроздово семе се прилагат за лечение на широк спектър от болестни състояния, дължащи се на увреждане от свободни радикали, включително сърдечни заболявания, диабет и дори злокачествени заболявания.

Гроздово семе се прилага при хронична венозна недостатъчност на крайниците, разширени вени, дължащи се на затруднено оттичане на кръвта от долните крайници. Те се проявяват най-често с чувство за умора в краката, особено вечер, отоци, болка и видими разширени венозни съдове. Редица проучвания установяват, че съдържащите се в гроздово семе антиоксиданти (проантоцианидини), спомагат за намаляване на симптомите при разширени вени и недостатъчност на венозната система. Хемороидите, които по своята същност са разширени венозни съдове в областта на ануса, също се повлияват благоприятно от приема на гроздово семе.

Има данни, че приемът на гроздово семе подобрява състоянието при наличие на отоци. Провеждани са клинични проучвания с пациенти, претърпели операция по повод рак на гърдата, която често се съпровожда с поява на оток. Резултатите показват, че пациентите, които са приемали 600 милиграма гроздово семе дневно, имат по-слабо изразени оток и болка, в сравнение с пациентите приемали плацебо. Според други изследвания, приемът на екстракт от гроздово семе намалява отичането на тъканите и след спортни травми. 

Установено е, че гроздово семе повлиява благоприятно и липидната обмяна. Ежедневният прием на екстракт от тези семена, води до понижаване на „лошия”LDL– холестерол, както и на общия холестерол. Според едно проучване, комбинирането на екстракт от гроздово семе с хром, има още по-изразен липидопонижаващ ефект, от самостоятелното приемане на гроздово семе.

Високото съдържание на антиоксиданти в състава на гроздово семе оказва благоприятен ефект върху кръвоносните съдове, като ги предпазва от увреждащото действие на свободните радикали и намалява риска от отлагане на атеросклеротични плаки. На базата на този ефект на гроздово семе, има теории, според които приемът на гроздово семе може да доведе до понижаване на стойностите на кръвното налягане. Провеждани са опити с животни, които потвърждават този ефект на гроздово семе, но все още липсват достатъчно данни за ефекта на гроздово семе върху кръвното налягане при хора.

На антиоксидантите, като тези които се съдържат в гроздово семе, се приписва способността да понижават риска от развитие на ракови клетки в организма.Правени са опити с животни, които показват, че приемът на гроздово семе може да забави растежа на ракови клетки, произхождащи от млечните жлези, дебелото черво, простатата и белите дробове. Липсват обаче достатъчно доказателства за подобно действие при хора.

Приемът на гроздово семе оказва благоприятно влияние и върху състоянието на кожата. Съдържанието на антиоксиданти, линоленова киселина и вещества с противовъзпалително дейстивие, спомага за стягане на кожата, свиване на порите и намалява появата на акне. Гроздово семе се отразява особено добре на състоянието на мазния тип кожа.

Гроздово семе може да намали появата и на тъмните кръгове под очите. За целта е необходимо да се прилага ежедневно, в продължение на няколко седмици. За разлика от повечето средства за тъмни кръгове, екстрактът от гроздово семе е напълно натурален продукт и не съдържа химикали.

Гроздово семе притежава и овлажняващ ефект, дори и при чувствителна кожа, като едновременно с това повишава еластичността на кожата и намалява фините бръчки.

Гроздово семе – Описание

Гроздово семе се съдържа в плодовете на растението Vitis viniferaили лоза. Растението произхожда от Средиземноморието, Централна Европа и югоизточна Азия. Съществуват между 5000 и 10000 различни варианти на растието Vitis vinifera, но само малка част от тях намират приложение в производството на вино и трапезно грозде.

Лозата представлява увивно растение, което може да достигне на височина до двайсет метра (в изпънато състояние). Кората на стеблото е ронлива, а листата – длановидни, редуващи се, от 5 до 20 сантиметра дълги и широки. Плодовете на лозата са дребни, овални, разоложени в гроздове. Диворастящите лози имат дребни плодове, до 6 милиметра в диаметър. За разлика от тях, култивираните растения дават значително по-едри плодове – до 3 сантиметра. На цвят варират от зелени, червени до лилави и черни. Култивираните лози имат хермафродитни цветове, докато диворастящите притежават двуполови цветове и за образуването на плодове е необходимо опрашване.

Гроздово семе – Приложение

Гроздово семе се прилага като хранителна добавка под формата на капсули, таблетки и течни екстракти. Външно, върху кожата, се използва основно олио от гроздови семки. Олио от гроздови семки се прилага и в кулинарията, като добавка към дресинг за салати и други ястия. При избора на хранителни добавки, съдържащи гроздово семе, трябва да се избират по възможност стандартизирани екстракти, със съдържание на проантоцианидини от 40 до 80%.

Външно, олио от гроздови семки може да се прилага за масаж на кожата, като за целта са необходими само няколко капки от олиото. При масажирането на кожата е добре да се наблегне на областта под очите, както и на областите с по-груба кожа или белези. При по-суха кожа, олио от гроздови семки може да се добави и към ежедневния крем за лице, за да се засилят овлажняващите му качества. Олио от гроздови семки може да се нанася и върху косата под формата на маска.

Гроздово семе – Дозировка

Дозирането на екстракт от гроздово семе се определя от възрастта, пола и индивидуалните особености на отделния пациент, а също и от вида на хранителната добавка и процентното съдържание на проантоцианидини. Най-общо дозата варира от 100 до 300 милиграма, но е добре да се следват инструкциите на конкретния продукт. Върху кожата се прилагат няколко капки от олиото от гроздови семки, в зависимост от типа кожа.

Гроздово семе – Състав

Гроздово семе е богато на вещества с мощно антиоксидантно действие. В най-голямо количество се откриват проантоцианидините. В семената се съдържат още витамин Е, флавоноиди, линоленова киселина и ресвератрол.

Гроздово семе – Противопоказания

Приемът на екстракт от гроздово семе се счита за безопасен за повечето хора. Възможна е поява на алергична реакция при хора, свръхчувствителни към грозде и продукти, приготвени от него.

Сред възможните странични ефекти се срещат главоболие, стомашен дискомфорт, гадене, повръщане.

Приемът на гроздово семе в количества, превишаващи нормалната консумация на грозде, от бременни и кърмещи жени, трябва да се избягва, поради липса на достатъчно информация на ефекта му върху плода и кърмачето.