Фо-тиФо-ти – Действие

Фо-ти – Описание

Фо-ти – Приложение

Фо-ти – Дозировка

Фо-ти – Състав

Фо-ти – Противопоказания
 

Фо-ти – Действие

Фо-ти е китайско растение, което се прилага от векове в китайската народна медицина. Коренът на Фо-ти се прилага за лечение на широк спектър от заболявания, включително туберкулоза, която е обханала и лимфните възли, възпалителни заболявания на простатата (простатити), запек, злокачествени заболявания. Растението се прилага още и като средство за тонизиране на черния дроб и бъбреците, като тоник за подсилване на кръвотворенето и повишаване на енергийните нива в организма, както и за повишаване на здравината на костите, сухожилията и мускулитеФо-ти се прилага също и при повишен холестерол, нарушения в съня, болка и оток на коленните стави и гърба, преждевременно побеляване на косата, косопад, замаяност и шум в ушите (тинитус).

Фо-ти се прилага и директно върху кожата – при възпаления, обриви, сърбеж, гнойни заболявания (фурункул и карбункул). Растението влиза в състава и на много продукти за грижа за кожата и косата.

Фо-ти, известна като ho shou wu, в китайската медицина, което означава буквално „косата на господин Хо е черна”. Това необичайно име на растението, се дължи на едно от основните му приложения, а именно като средство за потъмняване на косата, при преждевременното ѝ посивяване и побеляване. Според китайските легенди, един мъж на 58 години, който приемал фо-ти в продължение на месеци, възстановил черния цвят на косата си, възвърнал младежкия си вид и се сдобил с много деца. Той доживял до 160-годишна възраст, запазвайки черния цвят на косата си. Въпреки, че тези легенди са преувеличени до голяма степен, фо-ти се ползва със солидна репутация в Китай като билка, забавяща процесите на стареене.

Фо-ти съдържа антрахинони, съставки, които се откриват и в растения като сена и имат разхлабващо действие. Комбинацията от лаксативно и адстрингентно действие, правят растението подходящо средство за лечение на разнообразни гастроинтестинални смущения. Използва се при ентерити, колики, хемороиди и разязвявания по лигавицата на стомаха и червата.

Фо-ти притежава и действие, благоприятстващо функцията на сърдечно-съдовата система. Редица изследвания потвърждават, че приемът на растението води до понижаване на стойностите на кръвното налягане и понижаване на нивата на холестерола в кръвта. Един от механизмите, по които фо-ти понижава серумния холестерол, е чрез намаляване на абсорбцията на холестерол в стомашно-чревния тракт. При клинично проучване в Китай, над 80% от пациентите с повишен холестерол са показали подобряване на нивата на липидите в кръвта, след прием на фо-ти. Корените от растението спомагат и за намаляване на риска от образуване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове, като по този начин понижават риска от възникване на сърдечно-съдови заболявания. Тези положителни ефекти се дължат отчасти на лецитина, който се съдържа във фо-ти.

В китайската медицина едно от основните качества на фо-ти, е способността му да подсилва функцията на черния дроб и бъбреците. Тези органи са от ключово значение за очистване на кръвта от токсини и отпадни вещества. Друго приложение на фо-ти е като средство за подсилване на имунната система. Растението намира приложение в терапията на различни вирусни заболявания, дори и при инфекциозни заболявания като туберкулоза и малария. Има данни, че фо-ти повишава кръвната захар и може да се прилага при хора, страдащи от чести епизоди на хипогликемия.

По отношение на възвръщането на естествения цвят на косата при прием на фо-ти, липсват достатъчно научни доказателства. Въпреки това, мнозина потвърждават този ефект на билката, а препаратите, съдържащи фо-ти се използват с успех за сгъстяване на косата и лечение на алопеция. Може би този ефект се дължи на подобряването на функцията на черния дроб и бъбреците, които имат основна роля в очистването на кръвта от токсини, които вредят както на цялостното здраве на човека, така и на състоянието на кожата и косата.

Фо-ти – Описание


Още по темата Туберкулоза - Симптоми и Лечение на Туберкулоза.Простата - “Отиди на преглед” за проблемите на простататаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IТуберколоза при ДецаДеменция - Вредните навици в средна възраст ускоряват упадъка на умаЛекувайте се с медФо-ти, известно с латинското наименование Polygonum cuspidatum, е голямо, тревисто многогодишно растение, което произхожда от Китай, Япония и Корея. Растението се развива успешно в Европа и САЩ, като в много страни се счита за плевел, който се развива бързо и потиска растежа на останалите растения.

Стъблата на растението са здрави, подобни на захарна тръстика или бамбук, кухи между отделните възли. На цвят са червеникаво-кафяви и достигат на височина от 1.5 до 2.5 метра. Те са силно разклонени. Листата са плътни и груби на пипане, с къси дръжки. По форма наподобяват пика. Цветовете са малки, млечнобели до зеленикаво- бели и растат в изправени гроздове, разположени към върха на клоните. Плодовете на растението са триделни, черни и лъскави на цвят.  

За лечебни цели се използват корените на фо-ти.

Фо-ти – Приложение

Фо-ти се приема основно под формата на чайове, тинктури и капсули екстракт от корени на растението. В традиционната китайска медицина, в зависимост от приготвянето на корените от фо-ти, се различават бял и червен фо-ти. Белият фо-ти представлява необработен корен от растението, докато червеният се вари в специална течност, приготвена от черен боб и се счита за по-висок клас. Според китайската медицина, необработеният корен от фо-ти се прилага за успокояване на храносмилателната система и пречистване на кръвта, а преработеният – за тонизиране на организма и стимулиране на функцията на черния дроб и бъбреците.

Фо-ти – Дозировка

Препоръчваната дневна доза от фоти е от порядъка на една до една и половина чаена лъжичка (4-8 грама) корени от фо-ти. Изсушените корени могат да се използват за приготвяне на отвара. За целта половин до една чаена лъжичка корени се сваряват за десет минути в една чаша (250 милилитра) вода. Течността се прецежда и се пие топла. Обикновено е достатъчно да се приемат до три чаши отвара дневно. Ако се приема под формата на тинктура, фо-ти се прилага в доза 15 до 30 капки три пъти дневно. Капките могат да се разтворят в чаша вода за по-лесно приемане. Дозирането на капсулите, съдържащи фо-ти, зависи от концентрацията на екстракта от корените, който се съдържа в тях. При капсули от 500 милиграма, се препоръчва те да се приемат в доза една капсула три пъти на ден.

Фо-ти – Състав

Основните съставки във фо-ти, които имат отношение към лечебните му свойства, са антрахиноните и фосфолипидите, по-специално лецетинът. В корените на растението се съдържат още вещества като рапонтин, бета-ситостерол, катехини, гликозиди, галицинова киселина, калций, желязо, цинк, манган и други микроелементи.

Фо-ти – Противопоказания

Употребата на фо-ти не се препоръчва при деца, бременни и кърмещи жени. Приемът на препарати, съдържащи фо-ти, се счита за относително безопасен и зависи от дозата и продължителността на лечението. Приемането на високи дози фо-ти може да има токсичен ефект върху черния дроб. Възможна е и проява на алергична реакция у предразположени индивиди, която не зависи от дозата на приеманото растение. Тя се изразява най-често в поява на обрив по кожата. Поради слабителния ефект на антрахиноните в състава на фо-ти, приемът на растението, особено в по-висока доза, може да доведе до диария. Има данни, че растението повишава кръвната захар и трябва да се избягва от диабетици.