ШлемникШлемник– Действие

Шлемник – Описание

Шлемник – Приложение

Шлемник – Дозировка

Шлемник – Състав

Шлемник – Противопоказания
 

Растението шлемник се прилага като лечебно растение от векове. Основните му приложения включват нервно напрежение и тревожност, нарушения в съня, трескави състояния, повишен холестерол в кръвта и атеросклероза, високо кръвно налягане, възпалителни заболявания, включително и артрит. В миналото шлемник се е прилагал за облекчаване на симптомите при болни от бяс. В днешно време това приложение е изоставено. Мнозина прилагат шлемник и за третиране на различни видове злокачествени заболявания.

Шлемник – Действие

Шлемник се прилага още от коренното население на Северна Америка за облекчаване на различни болестни състояния. Въпреки,че са известни значителен брой приложения на това лечебно растение, най-широко разпространеното от тях е като средство за успокояване на нервната система. Успокояващите качества на шлемник намират приложение при различни състояния – на физическа или психична основна. Редовната употреба на чай от шлемник може да подобри симптомите при състояния като тревожност, стрес, предменструален синдром, безсъние. Има данни,че приемът на растението може да намали честотата и тежестта на пристъпите на тензионно главоболие. Ефектът на шлемник върху тревожността може да се засили при комбинирането му с други растения, притежаващи подобни качества, например валериана. В химичния състав на шлемник са открити над 12 флавоноида, на които се приписват успокояващите му качества. Сред тях, в най-голямо количество са байкалин,  байкалеин и гама-аминомаслена киселина (ГАМК), която представлява невротрансмитер (вещество, което се използва за предаване на импулси между нервните клетки в централната нервна система) с успокояващо действие. Изследователи са открили, че байкалин и байкалеин се свързват към рецептор в мозъка, към който се свързват и лекарствата от групата на бензодиазепините, които се прилагат при състояния на тревожност.

Изследвания върху животни (мишки) с епилепсия са показали, че трийсетдневното приемане на отвара от шлемник, заместваща водата за пиене, е довело до значително намаляване на припадъците при животните. Този ефект вероятно се дължи на фенолни  антиоксиданти в състава на растението. Все още липсват достатъчно данни за влиянието на шлемник върху епилепсия при хора, но резултатите са обещаващи.

Полезните ефекти на шлемник са проучвани и в посока на влиянието му върху раковите клетки. Изследвания са установили, че приемът на чай от шлемник стимулира процеса на апоптоза на раковите клетки – селективно унищожаване на раковите клетки, без да се засягат здравите клетки. И това приложение на лечебното растение се приписва на наличието на антиоксиданти в него, основно на вещество, наречено бета-елемен. Въпреки, че не може да се прилага самостоятелно за лечение на ракови заболявания, шлемник може да се добави към основното лечение на злокачествените заболявания. Желателно е това да стане след консултация с лекуващия лекар, за да се избегне поява на нежелани лекарствени взаимодействия между билката и приеманите лекарства.

Шлемник притежава и противовъзпалителни свойства, които обуславят приложението му при хора, страдащи от артрит. Приемът на отвара от растението води до намаляване на болката и отока на ставите, без да са налице нежеланите реакции от стандартните противовъзпалителни лекарства.

Противовъзпалителните и антиоксидантни свойства на шлемник допринасят и за положителния му ефект върху състоянието на сърдечно-съдовата система. Има данни, че приемът на растението забавя процесите на образуване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове и понижава стойностите на повишеното кръвно налягане. Ефектът върху стойностите на кръвното налягане е проучен основно при животни, но има и немалко данни потвърждаващи този ефект и при хора.

Шлемник – Описание

Под наименованието шлемник се обединяват две растения – Американски шлемник (Scutellaria lateriflora) и Китайски шлемник (Scutellaria baicalensis), като и двете се използват като лечебни растения. Успокояващите свойства са характерни в по-голяма степен за Американския шлемник, а положителното влияние върху сърдечно-съдовата система и възможното противораково действие – за Китайския шлемник. Шлемник е многогодишно тревисто растение, което достига на височина от 10 сантиметра до 70 сантиметра. Стъблата му са светлозелени до светло червеникаво-зелени, гладки и имат склонността да пълзят. Листата му се разполагат срещуположно. Те са слабо назъбени със заострен връх. Цветовете на шлемник се груират в съцветия и са бледосини, лилави или белезникави на цвят. Те се състоят от две устни, като горната обикновено е по-тъмна на цвят, а долната – може да бъде дори бяла. Периодът на цъфтеж започва през лятото и продължава до ранна есен. Обикновено само няколко цветчета се намират в състояние на цъфтеж по едно и също време в съцветието. Цветовете нямат определен мирис. Всеки цвят се замества от капсулка, съдържаща четири семенца. Кореновата система на шлемник се състои от отвесен корен и коренище или ластун. От коренищата и ластуните могат да се образуват малки колонии от растения.

За медицински цели се използват различни части от Китайския и Американския шлемник. При китайския се използват корените и коренищата, а при американския – наземните части, преди всичко листата.

Шлемник – Приложение

Шлемник може да се консумира под формата на отвара (чай), тинктура, под формата на прах от изсушените и стрити на прах части на растението и под форма на капсули или таблетки. За приготвянето на отвара се вземат две чаени лъжички от изсушената билка и се запарват с една чаша вряла вода за около 10 минути. Течността се пие след прецеждане. Тинктурата се смесва с вода или друга течност. Капсулите и таблетките се приемат с достатъчно количество вода.

Шлемник – Дозировка

При състояния на тежка тревожност и стрес, се препоръчва да се приемат от 3 до 6 чаши чай от шлемник, в продължение на един до два дни. След това дозата се понижава на две – три чаши дневно, ако е необходимо. При по-леки състояния е възможно чая от шлемник да се пие по-продълително време, в доза 1 чаша на ден.

Ако се приема под формата на тинктура, шлемник се дозира от порядъка на една четвърт до една чаена лъжичка, два до четири пъти на ден. Препоръчително е да се започни с по-ниска доза и постепенно да се достигне до препоръчителната доза. Курсът на лечение не трябва да бъде много продължителен.

Дозирането на капсулите шлемник зависи от концентрацията на билката в тях. Най-добре е да се следват инструкциите на опаковката. Ориентировъчно, дозата е около 2 капсули, два до четири пъти на ден.

Шлемник – Състав

В американския шлемник се съдържат флавоноидите апигенин, хиспидулин, лутеолин и скутелареин, както и горчивият гликозид скутеларин. В шлемник се съдържат още етерични масла, лигнин, танини, минерали като калций, калий и цинк, както и восъчни субстанции. В китайския шлемник се съдържат и флавоноидите байкалин и байкалеин.

Шлемник – Противопоказания

Приемана в обичайните препоръчвани дозировки и за кратък период от време, билката се счита за безопасна за повечето хора. Възможно е да се наблюдават алергични реакции при свръхчувствителни индивиди, които не зависят от дозировката. Към тези реакции се отнасят поява на сърбеж по кожата, уртикария, оток на устните, езика или гърлото.

При продължителен прием на големи количества от билката, е възможно да се появят белези на увреждане на черния дроб, замаяност и в много тежки случаи – поява на припадъци.

Шлемник не се препоръчва при бременност и кърмене