Сао ПалметоСао палмето – Действие

Сао палмето – Описание

Сао палмето – Приложение

Сао палмето – Дозировка

Сао палмето – Състав

Сао палмето – Противопоказания

Сао палмето – Действие

Сао палмето е растение, което е известно основно с приложението си при доброкачествена простатна хипертрофия (уголемяване на простатата). Растението намира приложение и в терапията на възпалителни заболявания на простатата (простатити), а също и при злокачествено заболяване на тази жлеза.

Освен при заболявания на простатата, сао палмето се прилага и като средство за стимулиране на растежа на косата при косопад, при настинка, кашлица и възпалено гърло, при хроничен бронхит и астма. Растението се прилага още и за увеличаване на уринирането (като диуретик), за успокояване на нервната система и при мигренозно главоболие. Според някои, сао палмето притежава и действие на афродизиак и може да се прилага при понижено либидо.

Способността на сао палмето да облекчава уголемяването на простатата и съпътстващите я симптоми, е призната преди повече от един век. Това е едно от най-известните растителни средства за лечение на простатната хипертрофия. Редица лекари прилагат екстракти от сао палмето, в комбинация с други растителни средства (корен от коприва, пигеум и други) като средство за лечение на доброкачествено уголемяване на простатата. Действието на сао палмето е на хормонално ниво, като възпрепядства превръщането на тестостерона в неговия мощен метаболит дихидротестостерон. Заради това му действие, мнозина считат, че екстрактът от сао палмето може да допринесе и в профилактиката на хормонално-свързаните тумори при мъжете, най-вече рака на простатата. Повлияването на хормоналния баланс при прием на сао палмето, може да се използва и в профилактиката и лечението на косопада при мъжете.

Доброкачественото уголемяване на простатата е често срещано състояние, чиято честота нараства с напредване на възрастта. Тя засяга около 8% от всички мъже на четиридесет години, 60% от мъжете на седемдесет и до 90% от мъжете на осемдесет години. Една четвърт от тези мъже ще развият умерено-тежки симптоми от страна на уринарния тракт (затруднено уриниране, често и нощно уриниране, както и чувство за непълно изпразване на пикочния мехур).

Функцията на простатната жлеза се изразява в отделянето на течност, която съдържа вещества, необходими за оплодителната функция на спермата. Този процес изисква много висока концентрация на мъжки полови хормони в простатната жлеза. Счита се, че уголемяването на простатната жлеза се дължи на дълговременното действие на мъжките полови хормони и особено на дихидротестостерона върху тъканите на простатата. Ензимът, който превръща тестостерона в дихидротестостерон, се нарича 5-алфа-редуктаза. Изследвания са показали, че екстрактът от сао палмето е ефективен инхибитор (потискащ функцията) на ензима 5-алфа-редуктаза в простатната жлеза и успешно облекчава симптомите на доброкачествената хипертрофия на простатата. Ефектите на сао палмето върху простатата са сравними с тези при прилагане на финастерид (лекарство, което често се предписва при доброкачествена хипертрофия на простатата). Допълнителен ефект на сао палмето е неговият противовъзпалителен ефект върху простатната жлеза.

Провеждани са редица клинични проучвания върху мъже с доброкачествено уголемяване на простатата, които потвърждават, че приемът на екстракт от сао палмето намалява симптомите на затруднено уриниране и честотата на уринирането през нощта. Това подобрение се наблюдава по-отчеливо с нарастване на продължителността на приема на сао палмето. В допълнение, продължителната употреба на растението, води и до подобряване на сексуалните функции при мъжете.

В редица случаи, загубата на косата при мъжете и настъпването на т-нар. андрогенна алопеция (оплешивяване), се дължат на действието на мъжките полови хормони. Има данни, че прилагането на средства, които инхибират (потискат) действието на ензима 5-алфа-редуктаза, какъвто е екстрактът от сао палмето, могат успешно да се прилагат за лечение на оплешивяване при мъжете.

Сао палмето – Описание


Още по темата КосопадПростата - “Отиди на преглед” за проблемите на простататаПрахчетата срещу грип смъртоносниЛекарство помага на имунната система да се пребори с настинките и грипаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част IЛечение на настинка - Препоръки при настинка Сао палмето е ниско палмово дърво, достигащо на височина около 2 до 4 метра. Палмите растат на групи или гъсто населени гъсталаци, в песъчливи крайбрежни зони, а също заемат и ниските етажи в иглолисни гори. Стеблата на сао палмето обикновено са пълзящи, по-рядко се откриват изправени стъбла. Сао палмето се среща в югоизточните щати на САЩ. Това са изключително издръжливи дървесни видове, които растат бавно и живеят дълго.

Сао палмето е палма с разперени, подобно на ветрило листа. Разперените листа се състоят от около 20 по-малки, ивичести листа. Дръжката на листата е снабдена с фини, остри зъби или бодли, които лесно могат да наранят кожата на човек. Листата са светло зелени на цвят, до сребристо-бели в крайбрежните зони. Листата достигат до 1 – 2 метра в дължина, като отделните малки листа са дълги 50 – 100 сантиметра. Цветовете са жълтеникаво-бели, около 5 милиметра широки, и се разполагат в плътни съцветия, достигащи на дължина до 60 сантиметра. Плодовете представляват големи червеникаво-кафяви костилкови плодове, които са важен източник на храна за много животински видове, а в миналото – и за човека.

За приготвяне на различни лекарствени форми, се използват плодовете на сао палмето.

Сао палмето – Приложение

Сао палмето може да се намери под формата на сушени плодове, капсули и таблетки сух екстракт, течни екстракти (тинктури) и липостеролни екстракти. Важно е при избора на продукти, съдържащи сао палмето, да се избират тези от тях, които съдържат стандартизиран екстракт от растението и 85 – 95% мастни киселини и стероли.

Сао палмето – Дозировка

Най-честата препоръчвана дозировка на капсулите за лечение на доброкачествено уголемяване на простатата, съдържащи екстракт от сао палмето, е 160 милиграма два пъти на ден. Поради разлика в съдържанието на екстракта от сао палмето в различните продукти, за по-точно дозиране трябва да се следват указанията, съпътстващи всеки продукт.

Течните екстракти от сао палмето, най-често се приемат в доза една чаена лъжица, два пъти дневно. Ефективността на тинктурите от сао палмето не е изследвана в клиничните проучвания.

Сао палмето може да се прилага и под формата на чай, но неговите активни вещества не са разтворими във вода и този начин може да се окаже неефективен. Прилагането на чай от сао палмето не е изследвано в проучвания, които да доказват ползата от него.

Сао палмето – Състав

Активните вещества в сао палмето включват мастни киселини, растителни стероли и флавоноиди. Плодовете на палмата съдържат и високомолекулни полизахариди, които имат свойството да подсилват имунната система и да понижават възпалението.

Сао палмето – Противопоказания

Страничните ефекти от приема на сао палмето са рядко срещани и обикновено са леко изразени. Най-честите сред тях са гадене, стомашен дискомфорт, лош дъх, запек или диария. Някои мъже, приемащи сао палмето съобщават за болка в тестисите и повишена чувствителност на гръдните жлези.

Има данни, че приемат на сао палмето може да повлияе на изследвания простатен-специфичен антиген, който се използва като скрининг за рак на простатата. Ето защо, приемат на сао палмето трябва да се вземе под внимание и при нужда от това изследване, да се спре за известен период от време.

Поради липсата на достатъчно данни за ефекта на сао палмето върху бременни и кърмещи жени, той трябва да се избягва от тези групи, както и от деца.