Вълнест напръстник - Действие и приложение:

Съдържащите се в листата на вълнестия напръстник гликозиди подобряват дейността на сърдечния мускул. Те засилват енергията на сърдечните съкращения, забавят и нормализират сърдечния ритъм, подобряват кръвоснабдяването на органите, засилват диурезата. С тези си свойства вълнестият напръстник, наред с другите видове напръстник (червен, жълт и др.), е незаменимо средство за лечение на хроничната сърдечна слабост. Днес дрогата се използува изключително като суровина за получаване на дигиталисови препарати от химико-фармацевтичната промишленост.

В българската народна медицина вълнестият напръстник се използува при водянка, сърдечен задух, маточни кръвотечения, скрофулоза и др.

Вълнест напръстник - Описание:

Вълнест напръстникМногогодишно или двегодишно тревисто растение с право, неразклонено стъбло, високо 30 - 100 см. Листата са последователни, продълговато ланцетни до ланцетни, 6 - 12 см дълги и 1,5 - 2 см широки, целокрайни, по-рядко покрая леко вълновидни, голи или само по ръба в основната част с дълги многоклетъчни власинки. Връхните стъблови листа са приседнали, заострени към върха и постепенно преминаващи в прицветници. Съцветието е дълъг, гъст, многостранен грозд. Цветната ос. прицветнидите и чашката са бяловлакнести. Цветовете са 2 - 3 см дълги, с почти до основата петделна чашка и бяло или жълтеникаво с виолетови и кафяви жилки двуустно венче. Тичинките са 4, прикрепени за долната част на венчето. Плодът е конусовидна, 8 - 12 мм дълга, двугнездна кутийка. Цъфти юни - август.

Вълнест напръстник - Използвани части:

Листата (Folia Digitalis lanatae) се използуват като суровина за фармацевтичната промишленост.

Вълнест напръстник - Начин на приложение:

Днес за лечението на сърдечната недостатъчност се използуват пречистени активни гликозиди под формата на фармацевтични препарати: ланатиген, цедиланид, изоланид, цеглунат, дигоксин и др. Трябва да се знае, че гликозидите на вълнестия напръстник са силно токсични вещества.

При продължително прилагане те се натрупват в организма и могат да доведат до отравяне. Поради това лечението с дигиталисови препарати трябва да става само под строг лекарски контрол!

Вълнест напръстник - Лечебни съставки:


Още по темата Сърдечна недостатъчностАритмия - Симптоми и Лечение при АритмияГръцките пациенти остават без лекарстваЖеншен за подобряване на качеството на живот и за дълголетие.Силно отровно растение! Съдържа 0,5 - 1% сърдечно действуващи гликозиди. основната част на които са ланатозид А, ланатозид В и ланатозид С. Под действието на ферменти чрез отцепване на глюкоза и ацетилна група те се превръщат в съответните вторични гликозиди:дигитоксин, гитоксин и дигоксин. Освен това в значително по-малки количества са изолирани и още редица други сърдечно действуващи гликозиди. Наред с тях са установени дигиталисови гликозиди, които са производни на прегнана, а също и стероидни сапонини, производни на спиростана, между които тигонин, гитонин, дигитонин и др. В листата са установени флавоноиди, производни на флавона, между които лутеолин, скутелареин, динатин и др. Съдържат се някои антрахинови гликозиди.

Вълнест напръстник - Къде се среща?

Расте по сухи тревисти и каменисти места, из храсталаци и редки гори, най-често до 1000 м надморска височина в цялата страна.