ХромХром – Информация

Хром – Приложение

Хром – Недостиг

Хром – Източници

Хром – Дозировка

Хром – Предозиране
 

Хром – Информация

Хром е микроелемент, който има роля в действието на инсулина и оказва влияние върху нивата на глюкозата (кръвната захар) в кръвта. Инсулинът е хормон, който се отделя от специални клетки на панкреаса (бета-клетки), чиято основна роля е да осигури използването на глюкозата от тъканите и така понижава нивата ѝ в кръвта. При заболяването диабет, е налице или недостиг на хормона инсулин, поради нарушеното му образуване от бета-клетките (диабет тип 1), или нарушение на действието му, поради резистентност на тъканите към него (диабет тип 2). И в двата случая настъпва повишаване на нивата на глюкоза в кръвта – хипергликемия, с всички усложнения, които настъпват от това. Има данни, според които приемът на хром може да понижи нивата на кръвната захар при хората, страдащи от диабет. Голям процент от хората не приемат достатъчно количество хром с храната, но въпреки това, случаите на същински дефицит на хром, са по-редки. Най-често дефицит на хром се наблюдава при по-възрастните хора, при интензивно спортуващите, при хора, които поемат голямо количество сладки храни, както и при бременните. Ниските нива на хром в кръвта могат да доведат до повишаване на кръвната захар, триглицеридите и холестерола, което е предпоставка за сърдечни заболявания и диабет.

Добри източници на хром в храната са пълнозърнестите храни, постните меса, сирена и някои подправки, като мащерка и черен пипер. Бирената мая също е добър източник на микроелемента.

Хром – Приложение


Още по темата Диабетна невропатияДиабетна ретинопатия ( Diabetic Retinopathy )ДиабетБългарска компания провежда безплатни обучения за работа с ДНК изследванияНа симпозиум на водещи експерти в областта на артериалната хипертония във Велинград бяха представени нови данни, потвърждаващи ефикасността на TWYNSTA®Диабетно лекарство ще се включи в борбата със затлъстяването 
Според редица клинични проучвания, приемът на добавки, съдържащи хром, може да има полза при пациенти с нарушен глюкозен толеранс или изявен диабет тип 2, хора с наднормено тегло, както и такива с повишени нива на холестерол и триглицериди в кръвта.

Установено е, че дефицитът на хром води до нарушения в използването на глюкозата като източник на енергия и повишава нуждите на тялото от инсулин. На базата на тези данни, се препоръчва приемът на хром, като средство за подобряване на контрола на кръвната захар при хора, страдащи от диабет тип 2, както и при предразположени към заболяването. Някои от провежданите проучвания, не откриват полза от приема на микроелемента, или резултатите са противоречиви. Много от клиничните изследвания обаче, действително показват известен глюкозопонижаващ ефект на хром, както и понижаване на нуждата от инсулин, при приемането му от диабетици. При едно проучване се доказва, че приемът на хром подобрява стойностите на гликирания хемоглобин (HbA1c, показател, който дава представа за нивата на кръвната захар през предходните 3-4 месеца) и нивата на глюкозата на гладно, в сравнение с плацебо. Според друго проучване, хром подобрява нивата на глюкоза и при бременни, развили т.нар. гестационен диабет (диабет, който се отключва по време на бременността).

Хром се счита и за „диетичен” микроелемент, тъй като приемът му се свързва с понижаване на телесното тегло и изгаряне на телесните мазнини. От провежданите в тази насока проучвания, липсват достатъчно доказателства в тази насока. Хром може да допринесе за редуциране на телесното тегло, ако се съчетае с балансиран хранителен режим и достатъчно физическа активност. Основното качество на микроелемента е потискането на желанието за прием на сладки храни. По този начин той спомага за понижаване на калорийния внос от една страна, и намалява процеса на образуване на телесни мазнини от повишения прием на бързоусвоими прости захари, от друга.

Хром е популярна хранителна добавка и сред бодибилдърите. Мнозина считат, че с негова помощ може да се повиши силата и издръжливостта. Сред проведените проучвания обаче, липсва потвърждение на подобно приложение на хром. Теоретично, с подобряване на използването на глюкоза от тъканите, мускулите получават по-голямо количество енергия под формата на глюкоза и вероятно така може да се подобри тяхната функция и издръжливост.

Има данни, според които хром може да понижи стойностите на кръвното налягане. Въпреки, че това не се потвърждава от всички проведени проучвания, приемът на хром влияе благоприятно на сърдечно-съдовата система. Това става основно чрез понижаване на „лошия” холестерол и повишаване на стойностите на „добрия”, или HDL– холестерол. Подобряването на състава на мазнините от своя страна, допринася за понижаване на риска от образуване на атеросклеротични плаки по стените на кръвоносните съдове – основен виновник за инфаркт и инсулт.

Хром – Недостиг

Въпреки, че нуждите от хром за организма са много малки, дефицитът на хром се среща сравнително често. Особено разпространен е в развитите страни, най-вече в САЩ, където се консумират предимно преработени храни, бедни на хром. Съдържанието на хром в почвите също е неблагоприятно ниско. С възрастта, абсорбцията на хром от храната постепенно намалява и затова възрастните хора са предразположени към дефицит.

Тъй като хром оказва влияние върху функцията на инсулина и въглехидратната обмяна, недостигът му се изявява с нарушен глюкозен толеранс и повишена честота диабет и метаболитен синдром (все по-често срещащо се състояние, което съчетава затлъстяване, нарушен глкозен толеранс или диабет, повишен холестероли повишено кръвно налягане, и се явява като основен фактор, повишаващ риска от сърдечно-съдови заболявания).

Дори и леко изразеният дефицит на хром, може да допринесе за нарушаване на въглехидратната обмяна и поява на симптоми като лесна умора и тревожност. Ускоряване на процеса на атеросклероза, нарушение в обмяната на холестерола, забавен растеж в детска възраст, както и забавено заздравяване на раните, са други възможни изяви на дефицита на хром.

Хром – Източници

Добри хранителни източници на хром са бирена мая, постните меса, сирена, свински бъбреци, пълнозърнести храни, меласа, различни подправки, гъби, овесени ядки, сини сливи, ядки, аспержи. Зеленчуците и плодовете не са най-богатите източници на този микроелемент, но доматите и суровият лук са един добър източник на хром.

В хранителните добавки, хром се използва под различни форми – хром никотинат, хром хистидинат, хром пиколинат и други. Хром може да се открие като част от поливитаминен и минерален продукт, така и самостоятелно, под форма на таблетки или капсули.

Хром – Дозировка

В зависимост от възрастта и пола, дневните нужди от хром са както следва:

  • От раждането до 6 месечна възраст – 0.2 микрограма/дневно;
  • Бебета от 7 до 12 месеца – 5.5 микрограма/дневно;
  • Деца от 1 до 3 години – 11 микрограма/дневно;
  • Деца от 4 до 8 години – 15 микрограма/дневно;
  • Момчета от 9 до 13 години – 25 микрограма/дневно;
  • Момичета от 9 до 13 години – 21 микрограма/дневно;
  • Момчета от 14 до 18 години – 35 микрограма/дневно;
  • Момичета от 14 до 18 години – 24 микрограма/дневно;
  • Мъже от 19 до 50 години – 35 микрограма/дневно;
  • Мъже над 51 години – 30 микрограма/дневно;
  • Жени от 19 до 50 години – 25 микрограма/дневно;
  • Жени над 51 години – 20 микрограма/дневно;
  • Бременни жени – 30 микрограма/дневно;
  • Кърмещи жени – 30 микрограма/дневно.

Повечето проучвания на полезните функции на хром за организма, се провеждат с хром в доза 200 микрограма. Тази е и дозировката на повечето хранителни добавки, съдържащи хром. Някои проучвания при хора с диабет, използват и по-високи дозировки, но те не се препоръчват за ежедневна употреба, продължително време. Преди да се пристъпи към прием на хранителни добавки с хром, е препоръчително да се направи консултация с лекар. Хром не трябва да се дава на деца, освен ако не е предписан от лекар.

Хром – Предозиране

Приемът на препарати, съдържащи хром, се препоръчва да става под лекарско наблюдение, тъй като са възможни взаимодействия между хром и различни медикаменти, например антидиабетни лекарства и инсулин.

Приемът на високи дози хром, може да доведе до стомашно дразнене, промени в сърдечния ритъм и по-рядко – проблеми с бъбреците и черния дроб. Има данни, че приемът на високи дози хром може да влоши състоянието при депресия и шизофрения, въпреки че според някои проучвания, хром повлиява благоприятно състоянието при депресия.

Някои хора са свръхчувствителни към хром и трябва да избягват препаратите, съдържащи микроелемента. Добавки, съдържащи хром, трябва да се избягват и от хора с чернодробни и бъбречни заболявания, както и от хора с анемия.