НатрийНатрий – Информация

Натрий – Приложение

Натрий – Недостиг

Натрий – Източници

Натрий – Дозировка

Натрий – Противопоказания
 

Натрий – Информация

Натрий е изключително важен за тялото електролит и йон, който присъства в най-висока концентрация в екстрацелуларната течност (течността извън клетките). Едно от значенията на натрий за организма е участието му в редица ензимни процеси и в осъществяване на мускулната контракция. Той има ключова роля за поддържане баланса на течностите в тялото. Сред другите, не по-малко важни ползи на натрий, са поддържане на добра сърдечна функция, нормално функциониране на нервната система и абсорбция на глюкозата.

Натрий е основен йон и електролит в тялото, който е необходим за поддържане на обема на кръвта и регулирането на кръвното налягане, както и за провеждане на нервните импулси. Понижената концентрация на този йон води до сериозно нарушаване на телесните функции. За разлика от повечето витамини и минерали, натрий е термоустойчив и не се разрушава при топлинната обработка на храната.

Въпреки че е незаменим за организма, натрий може да доведе до повишаване на кръвното налягане и развитие на артериална хипертония, а според някои – и до рак на стомаха. Хората, страдащи от бъбречни заболявания и отоци, трябва да ограничат приема на натрий.

Прием на допълнителни дози натрий (като добавка към рационалния режим на хранене) се налага единствено при профузни изпотявания, при слънчасване и при надбъбречна недостатъчност. Натрий се отделя с урината и настъпване на предозиране и токсичност са нетипични.

Натрий – Приложение


Още по темата За какво е полезен шам-фъстъкътКалийЦвекло: Хранителни факти и ползи за здравето
Натрий има ключово участие в поддържането на водния баланс в организма. И тъй като над 60% от тялото на възрастния човек (при децата този процент е по-висок) се състои от вода, става ясно колко е важна ролята на този електролит. Достатъчната концентрация на натрий има важно значение за мозъчната и сърдечната функция, както и за нормалните съкращения на скелетните мускули.

Функцията на натрий в организма е свързана с тази на калий, друг важен за тялото електролит. В организма, тези два електролита са разпределени така, че в клетките преобладава калия, а в извънклетъчното пространство – натрий. Излишното количество натрий се отделя с урината. От кората на надбъбречните жлези се отделя хормон, наречен алдостерон, който стимулира реабсорбцията на натрий от урината обратно в кръвта, и същевременно с това, стимулира отделянето на калий с урината. И двата електролита имат способността да привличат водата към себе си и поддържането на нормалните им концентрации е ключово за водния баланс в организма. Придвижването на натрий и калий от клетките навън и обратно, става чрез малки каналчета и помпи. През подобни структури става и преместването на водните молекули. Когато нивото на натрий в кръвта е ниско, водата се насочва към клетките, които набъбват. Мозъчните клетки са особено чувствителни към ниските нива на натрий и тяхното набъбване от навлизащата вода, може да доведе до сериозни смущения във функцията на мозъка. Когато нивото на натрий в кръвта се повиши, настъпва преместване на водата от клетките към извънклетъчното пространство, което в крайна сметка води до тежка дехидратация.

Мозъкът е много чувствителен към концентрацията на натрий в организма. Недостигът на този електролит често се изявява с обърканост и летаргия. Натрий е необходим за предаването нервните импулси между нервните клетки (неврони), което е основният начин за предаване на информация между тях. Чрез специални канали в клетъчните мембрани на нервните клетки, натриевите йони се преместват от външното пространство към клетките. Това преместване води до промени, които създават електрически импулси.

Натрий е важен и за нормалното функциониране на мускулите. Набавянето на достатъчно количество натрий с храната, допринася за нормалните съкращения на мускулите. Нещо повече, натрий улеснява абсорбцията на глюкоза и аминокиселини, които са съществени за растежа на мускулната тъкан. Освен това електролитът благоприятства действието на инсулина на нивото на мускулите. По време на летните месеци, както и при обилни изпотявания, загубата на натрий с потта, води до поява на мускулни крампи, което потвърждава значението на този електролит за мускулите.

Натрий играе и важна роля във функционирането на сърдечния мускул и в поддържането на кръвното налягане. Приемането на големи количества натрий, под формата на трапезна сол, може да доведе до повишаване на кръвното налягане и свързаните с него рискове за здравето.

Освен, че участва в регулирането на водния баланс в организма, натрий е фактор и в поддържането на киселинно-алкалното равновесие в организма.

Натрий – Недостиг

Тъй като натрий е широко разпространен, рядко се наблюдава недостиг, а по-често той се приема в количества, по-големи от необходимите. Симптомите при наличие на натриев дефицит варират от леки до тежки и дори фатални. Най-чувствителна към дефицит на натрий е нервната система. Най-общо, при недостиг на натрий, могат да се наблюдават следните симптоми: диария, повръщане, главоболие, слабост, ниско кръвно налягане, летаргия, загуба на телесно тегло, обърканост, замайване, мускулни крампи.

Натрий – Източници

Някои от най-добрите източници на натрий са трапезната сол, ябълки, зеле, яйчени жълтъци, банани. Морковите и други кореноплодни зеленчуци, зеленолистни зеленчуци, грах, също са източници на натрий. Високи концентрации на натрий се съдържат в пушените риби, осолени меса, кисели краставички, чипсове и снаксове, сосове и бързите храни като цяло. Те обаче не са здравословен източник на натрий, тъй като количеството му в тях превишава многократно необходимите количества и освен това са източник на наситени мазнини и други вредни за организма вещества.

Натрий се прибавя към редица хранителни продукти. Най-честите форми на натрий в преработените храни са мононатриев глутамат, натриев нитрит, натриев захарин, сода бикарбонат и натриев бензоат. Те се откриват в сос Уочестър, соев сос, чеснова сол, бульоните на кубчета и много други.

Най-здравословен източник на натрий са плодовете и зеленчуците, умерените количества трапезна сол, а още по-добре йодирана и с понижено съдържание на натриев хлорид.

Натрий – Дозировка

Натрий, който се приема с храната, се измерва в милиграми. Обикновената трапезна сол съдържа 40% натрий. Една чаена лъжичка трапезна сол съдържа 2300 милиграма натрий. Възрастните хора, без съществени здравословни проблеми, трябва да приемат 2300 милиграма натрий дневно. Хората, страдащи от повишено кръвно налягане, трябва да приемат не повече от 1500 милиграма натрий на ден. Страдащите от застойна сърдечна недостатъчност, цироза на черния дроб и бъбречни заболявания, трябва да органичат приема на натрий до още по-ниски дневни дози.

Нуждите от натрий за бебета, деца и подрастващи, не са точно определени. Трябва да се има в предвид, че навиците за хранене се формират още в детска възраст, и те повлияват храненето в по-късните периоди от живота. Ето защо не трябва да се дава на децата прекалено богата на сол и натрий храна.

Натрий – Противопоказания

Предозирането с натрий може да настъпи много лесно и затова е широко разпространено. Около 90% от солта в диетата се съдържа в готовите храни, които се консумират ежедневно. Добавянето на допълнително сол за овкусяване, най-често води до надхвърляне на необходимите дневни нужди от натрий. Някои от симптомите за предозиране с натрий са лесно установими, като жаждата. По-сериозните белези, като повишено кръвно налягане и други сърдечни проблеми, често остават незабелязани, докато не се усложнят.

Чувството на жажда е първият симптом, че в тялото е постъпило повишено количество сол. В организма работят механизми, които се стремят за поддържат баланс на натрий. Когато нивата на натрий се повишат, тези механизми се включват и се стремят да възвърнат равновесието. Тъй като натрий се разтваря в течна среда, високите му концентрации се понижават чрез повишаване на нивото на течностите. На нивото на бъбреците се ограничава количеството на отделената урина. На ниво на мозъка, специални рецептори задействат чувството на жажда, което ни кара да повишим приема на течности. По този начин високите количества натрий, водят до задържане на вода, което се изразява в оток на тъканите. Отичат най-честото глезените и ходилата, лицето и ръцете. Органичаването на солта и движението на отеклите части, обикновено облекчават отока.

Освен до поява на отоци, повишеното количество натрий в организма, води до повишаване на обема на кръвта. По-голямото количество кръв води до повишено напрежение върху стените на кръвоносните съдове и стойностите на кръвното налягане се повишават. Проблемът с високото кръвно налягане е, че в повечето случаи не води до съществени симптоми, които да алармират за него. Някои хора изпитват главоболие, но много хора, страдат от високо кръвно налягане, без да си дават сметка за това. Дългогодишното високо кръвно налягане уврежда кръвоносните съдове, а също и бъбреците, сърцето и очите. То предразполага към развитие на инфаркт и инсулт. Ето защо е от голямо значение да се държи сметка на количеството сол, която се приема с храните.