ХлоридиХлориди – Информация

Хлориди – Приложение

Хлориди – Недостиг

Хлориди – Източници

Хлориди – Дозировка

Хлориди – Противопоказания

 

Хлориди – Информация

Хлорът в тялото съществува под формата на хлориди - това са основните аниони (отрицателно заредени йони) в извънклетъчната течност. Заема около 0.15% от теглото на човек (около 115 грама за среден на ръст и тегло възрастен човек). Около 15% от общите хлориди в организма, се намират вътре в клетките, основно в червените кръвни клетки. Малка част от хлориди се откриват и в костите. Заедно с натрий и калий, те са важни електролити, които имат значение за поддържане на водния баланс вътре и извън клетките. Те участват в поддържането на обема на кръвта и кръвното налягане, и имат значение за киселинно-алкалното равновесие в организма. Хлориди са основна съставна част на солната киселина, която се отделя в стомаха и има значение за процесите на смилане на храната и абсорбция на редица важни вещества, като желязо и витамин В12.

Основният източник на хлорид, както и на натрий, за организма е трапезната сол. Приетите с храната хлориди се абсорбират лесно от червата. Излишните количества се елиминират от тялото през бъбреците, разтворени в урината. Отделянето на хлориди с урината подлежи на фина регулация и е елемент на поддържането на алкално-киселинното равновесие в организма.

Дефицит на хлорид се наблюдава рядко, тъй като много от храните, които хората консумират, съдържат повишено количество сол. По-често се наблюдава предозирането с хлориди. Въпреки това, съществуват някои състояния, при които е възможно да настъпи понижаване на нивото на хлориди в организма. Симптомите до голяма степен се припокриват с дефицитът на натрий (летаргия, мускулна слабост, загуба на апетит и дехидратация), но настъпва и алкалоза – състояние, което се характеризира с повишаване на рН на организма и излишък на бази. Това състояние може да бъде опасно и да засегне дишането.

Хлориди – Приложение


Още по темата Деменция - Вредните навици в средна възраст ускоряват упадъка на умаНедоспиването увеличава риска от високо кръвно наляганеНевероятните свойства на оцетаКанела за по-добро здраве. Ползите от канелатаКръвно налягане - Добрата храна и сън свалят трайно кръвното наляганеКакво не знаем за червеното цвекло 
Като основни отрицателно заредени йони в тялото, хлориди изпълняват ролята на едни от най-важните електролити в тялото. В допълнение към натрий и калий, хлориди участват в провеждането на нервните импулси в тялото. Положително заредените йони, като калий и натрий, винаги се съпътстват от отрицателни йони (аниони). Това обяснява тесните взаимодействия между натрий, калий и хлориди. Електоролитите се разпространяват из всички течности в тялото, включително в кръвта, лимфата и в течностите вън и извън клетките. Отрицателно заредените хлоридни йони балансират пожителните заряди на калий и натрий, и така се поддържа осмоларитетът на серума.

Освен функциите на елекролит, хлоридътизпълнява и важна роля в стомашно-чревния тракт. В стомаха тойсе свързват с водород, при което се образува солна киселина. Тя има силно смилащо действие и отговаря за разграждането на протеините, абсорбцията на някои минерали и активиране на интринзик фактора, който след това абсорбира витамин В12. Пренасянето на хлориди в лумена (кухината) на стомаха, се осъществява чрез специален транспорт. За да се запази електрическата неутралност, хлоридните аниони се разменят с други отрицателно заредени йони – бикарбонатни. След използването на солната киселина, част от хлоридните аниони се реабсорбират от червата в кръвния ток, където се използват за поддържане на водния баланс.

Според нуждите на организма, хлорида се абсорбира активно и пасивно. Между червените кръвни клетки и плазмата непрекъснато се обменят хлоридни и бикарбонатни йони, и така се поддържа алкалното-киселинно равновесие и се извежда отделеният при дишането въглероден диоксид. Заедно с калияи натрия, хлоридитеимат важно значение за функционирането на нервната система. Те спомагат за провеждането на нервните импулси по цялото тяло. Отрицателно заредените хлоридни йони предават нервните импулси, чрез навлизането си в клетките.

Хлориди – Недостиг

Най-разпространената форма на хлорид е натриев хлорид, или трапезна сол. Поради широкото разпространение на солта в хранителните продукти, дефицит на хлориди настъпва много рядко. При обилни повръщания и диария се губят големи количества вода и соли, които ако не бъдат компенсирани, могат да доведат до недостиг на хлориди, а също и на калий (особено при диария). Тъй като хлориди се отделят нормално с потта, при обилни изпотявания също може да настъпи загуба на големи количества хлориди и да се появят симптоми на недостиг. При болестта на Адисон, при която е налице недостиг на хормони от кората на надбъбречната жлеза, в повечето случаи настъпват нарушения в концентрацията на електролитите. Най-честата находка при лабораторни изследвания, са ниските нива на натрий и хлориди, и повишение на калий. Това се дължи на недостиг на хормона алдостерон, който при нормални условия, стимулира отделянето на калий с урината и реабсорбцията на натрий обратно в кръвта. Дефицит на хлориди може да настъпи и при изгаряния, бъбречна недостатъчност, както и при вливане на големи количества течности венозно.

Най-честите симптоми при дефицит на хлориди са белези на дехидратация (обезводняване), мускулна слабост, потрепвания и спастичност на мускулатурата, нарушения в гълтането и дишането, при по-тежките случаи.

Хлориди – Източници

Хлориди се откриват във всички храни, в които се добавя трапезна сол. Често пъти количествата му са твърде високи, особено в преработените храни. Храните, богати на хлориди са трапезна или морска сол (под формата на натриев хлорид); заместители на сол – като калиев хлорид; водорасли; маслини; ръж; зеленчуци като селъри, маруля, домати; преработени меса като шунка, бекон, наденици; преработени, консервирани храни и бързи закуски, в които има висока концентрация на сол; сирена; бирена мая.

Хлориди – Дозировка

Минималните нужди от хлориди, които да изключат появата на дефицит, са следните:

  • Бебета от 0 до 6 месеца – 0.18 гр/дневно;
  • Бебета от 7 до 12 месеца – 0.57 гр/дневно;
  • Деца от 1 до 3 години – 1.5 гр/дневно;
  • Деца от 4 до 8 години – 1.9 гр/дневно;
  • Деца от 9 до 13 години – 2.3 гр/дневно;
  • Деца над 14 години и възрастни до 50 години – 2.3 гр/дневно;
  • Възрастни от 50 до 70 години – 2.0 гр/дневно;
  • Над 70 години – 1.8 гр/дневно;
  • Бременни и кърмещи жени – 2.3 гр/дневно.

Хлориди – Противопоказания

Нормалните стойности на хлориди в кръвта са 95 – 105 ммол/л. По-високите нива на хлорид се означават като хиперхлоремия. Това състояние настъпва рядко, поради факта, че излишните хлориди се отделят от организма. хиперхлоремия може да настъпи при много висок прием на трапезна сол или калиев хлорид; при нарушаване на отделянето на хлориди с урината – при някои злокачествени заболявания, гастрит и заболявания на бъбреците; при дехидратация; при прием на някои лекарства. Приемът на повече от 15 грама на ден хлориди (обикновено под формата на сол), може да доведе до симптоми като нарушаване на алкално-киселинното равновесие, задръжка на течности и повишаване на кръвното налягане. Последните два симптома, се дължат по-скоро на високите нива на натрий, отколкото на хлориди.