Градско омайниче - Действие и приложение:

Градското омайниче действа затягащо, нервоуспокояващо, свиващо кръвоносните съдове. Билката се прилага се при нервни заболявания, диария, дизентерия, хемороиди. В българската народна медицина корените на омайничето се употребяват и при лошо храносмилане, повръщане, бяло течение, газове, чревни и стомашни болки, при нерви и др. Използва се при кървящи венци, възпаление на стомаха, за успокояване и заздравяване на рани. Външно билката се прилага за компреси при възпаление на очите, за жабурене при кръвотечение от венците и за промивки при бяло течение. Коренощето му има приятна миризма на карамфил. Може да се използува за ароматизиране на вина, за боядисване на вълна в кафяв цвят, за дъбене на кожи.

Градско омайниче - Описание:

Градско омайничеГрадското омайниче (Geum urbanum) е многогодишно тревисто растение от семейство Розоцветни. Растението е с късо хоризонтално коренище. Стъблото му достига до височина 70 см и е леко влакнесто. Стъбловите листа са тройни с къси дръжки или най-горните са триделни. Приосновните листа са прекъснато пересто лировидни, сближени в розетка. Цветовете са светложълти, 10–15 мм в диаметър. Плодниците са многобройни и при узряване образуват сферична главичка. Плодчетата са 3–6 мм дълги, влакнести с дълго членесто стълбче. Цветовете на градското омайниче са разположени по върховете на стъблото и разклоненията му. Те са единични, двуполови с правилен двоен околоцветник, в който се разграничават чашка, съставена от два кръга с по 5 листчета и венче от 5 жълто обагрени и разперени листчета. Тичинките и плодниците са многобройни, както при по-голямата част от видовете на семейство Розоцветни. Растенията на градското омайниче цъфтят от края на май до края на август, а след опрашването им започва образуването на плодчета. Плодът на градското омайниче е сборен, състеван от много елипсовидни орехчета, които със запазените на върха си дълги стълбчета образуват рошава главичка. Отделните орехчета са продълговато яйцевидни, силно окосмени, а на върха запазената част от стълбчето е извита като кукичка, която спомага за разнасянето на плодчетата от животните.

Градско омайниче - Използвани части:


Още по темата ДифтерияКандидоза. Кандида. Кандида АлбикансФарингит. Възпалено гърлоБяло течениеИшиасЕхинацея - стимулира защитните сили на организмаИзползват се коренището и надземната част на растението.

Градско омайниче - Начин на употреба:

Употребява се под формата на запарка: 1 супена лъжица корени се заливат с 400 мл вряла вода и се оставят да киснат 2 часа. Пие се по 1 винена чаша преди ядене 3 пъти на ден. Помага при лошо храносмилане, повръщане, бяло течение, газове ,чревни и стомашни болки.

Градско омайниче - Лечебни съставки:

Коренището на градското омайниче е богато на дъбилни вещества, скорбяла, захари и багрилни вещества. Коренището съдържа етерично масло, в състава на което влиза евгенол, на който се дължи приятната му карамфилова миризма. В надземните части също има дъбилни вещества и флавоноиди.

Градско омайниче - Къде се среща?

Градското омайниче е разпространено из храсталаци и сенчести гори, край горски пътеки, из селищата край огради, горски поляни, по дворове и пустеещи места от низините до 1500 м надморска височина из цялата страна.