Горицвет - Действие и приложение:

Горицветът притежава сърдечноусилващо, успокояващо нервната система и диуретично действие. Подобно на листата от червения и вълнестия напръстник, горицветът засилва сърдечните съкращения. За разлика от гликозидите на червения напръстник тези на горицвета имат по-слаба способност да се натрупват в организма. Горицветът повлиява благоприятно проявите на сърдечната недостатъчност (отоци, задух, цианоза), увеличава количеството на урината, успокоява нервната система. 

Горицвет

Недопустимо е да се смесва с летния горицвет - Adonis aestivalis L., който е с по-големи размери на стъблото, с по-малки цветове, с червени венчелистчета. Съдържа значително по-малко количество сърдечно действуващи гликозиди.

При хронична сърдечна слабост, при нарушения на сърдечния ритъм, сърдечна невроза, при епилепсия и др. Отвара от горицвет влиза в състава на т. нар. микстура на Бехтерев, предписвана за успокояване на нервната система.

В народната медицина се препоръчва още при атеросклероза, при болки и подуване на стомаха и червата и др.

Горицвет - Описание:

Многогодишно тревисто растение с високи до 40 см гъсто облистени стъбла, покрити с власинки, слабо разклонени, излизащи по много от едно коренище. Листата са тройно до четворно пересто нарязани, с теснолинейни, заострени, целокрайни дялове. Долните и средните листа са с влагалищна основа, която полуобгръща стъблото. Цветовете са едри, златистожълти, разположени поединично на върха на стъблата и разклоненията им. Чашелистчетата са 5-8, яйцевидни, на върха притъпени, с редки зъбчета. Венчелистчетата са продълговато елипсовидни, стеснени към върха, на зъбени, на брой са от 15 до 25. Тичинките и плодниците са много. Плодът е сборен, овален, съставен от много сивозеленикави плодчета. Цъфти през април-май.

Горицвет - Използвани части:


Още по темата Сърдечна недостатъчностАритмия - Симптоми и Лечение при АритмияНеврозаГръцките пациенти остават без лекарстваЗащо са опасни лекарствата "за нерви"Женшен за подобряване на качеството на живот и за дълголетие.Използува се надземната част (Herba Adonis vernalis), събрана в началото на цъфтежа до образуването на първите плодчета.

Горицвет - Начин на употреба:

Начин на употреба - Приготвя се запарка, като 1 супена лъжица ситно нарязана дрога се залива с 300 см3 вряща вода и се оставя да кисне 2 часа. Прецежда се и се пие по 1 супена лъжица 3-4 пъти дневно.

Да се има предвид, че горицветът е отровно растение! Лечението, него трябва да става под контрола на лекар!

Горицвет - Лечебни съставки:

Съдържа над 15 сърдечно действуващи гликозиди, които в химично отношение са близки до съдържащите се в момината сълза и строфантуса. Тези гликозиди се разделят на разтворими и неразтворими във вода. Главният карденолид - адонитоксин с агликон адонитоксигенин, принадлежи към първата група гликозиди, докато главната съставка на неразтворимите във вода глитозиди е цимаринът. Съдържат се и флавоноиди от групата на така наречените С-гликозиди на лутеолина, петвалентният захарен алкохол адонид, сапонини, аконитова киселина, фиостероли, холин, смолисти вещества.

Горицвет - Къде се среща?

Расте по сухи ливади и пасища и каменисти местности в някои райони на Източна, Северна и Западна България, също в Софийски, Пернишки и други райони на страната.