Дъб - Действие и приложение

Повечето части на дървото се използват в медицината, a лечебни ефекти са много и разнообразни.   Дестилирана вода от дъбови листа може да се приема вътрешно или външно за облекчаване на възпаления. Дъбовите листа се използват за лечение на хемороиди и рани. Те помагат за намаляване и облекчава възпаленията. Кората на дървото се използва като стягащо, тонизиращо и антисептично средство.   Използва се и при кръвоизливи.

Билки - Дъб - Хемероиди


От фино смляна на прах дъбова кора се прави емфие, което може да се вдишва при кръвотечение в носа, a поръсено върху чаршаф - помага за облекчаване на рани от залежаване.   Щипка от стрита дъбова кора, смесен с мед, помага при менструални проблеми.   По-силна отвара, направена от жълъди, е полезна при хронична диария и дизентерия. Отвара от жълъди и кора на дъб, направена с мляко , се използва като антидот на отровни билки и лекарства.   В миналото, прах от жълъди  е бил използван за покриване на рани. Дъбът се смята за добър диуретик.

Дъб - Описание


Още по темата ДифтерияЕндометриозаКандидоза. Кандида. Кандида АлбикансХемороидиКиста на яйчникаХемороиди - лечение и профилактика - Хемороиди Дъбът (Quercus) е род двусемеделни растения, който включва около 600 вида широколистни дървета и храсти. Включва както вечнозелени, така и листопадни видове. Дъбът е покритосеменно растение, плодовете му  са тип орех и се наричат жълъди. Всеки жълъд съдържа едно семе (рядко две или три), което узрява от 6 до 18 месеца . Представителите на рода в България включват около 15 вида. Обикновеният дъб (Quercus robur) или наричан още „летен дъб” расте в  равнините и низините. Лимитиращият фактор за неговото разпространение е дълбочината на почвата. Зимният дъб определя горната граница на дъбовия пояс в България (средно около 1000 m надморска височина). На височина той достига до 20 метра. Дъбовете са цъфтящи растения.

Дъб -Използвани части

Използва се кората на млади клонки, които се берат през ранна пролет и в последствие се сушат.

Дъб -Начин на употреба

  • Чай при болезнена менструация

Състав : Кора от дъб, стрък хвощ, стрък бял имел, лайка . Две супени лъжищи от сместта се варят около пет минути в 500мл вода.

  • Чай при бяло течение /външно/

Състав: Кора от дъб, стрък лайка, листа от смрадлика. Две супени лъжици от сместта се заливат с 500мл вряща вода. Вари се около 20 минути , след което изварата се прецежда. С тази отвара се правят промивки.

  • Чай при бяло течеие /вътрешно/

Състав: Кора от дъб, хвощ, бял имел, листа от орех, лайка, пача трева. Две супени лъжици от сместа се варят 5 минути в 500мл вода. Отварата се пие 1-2 пъти дневно.

Дъб - Лечебни Съставки

Дъбът съдържа танин. Листата и жълъдите на дъба са отровни за едрия рогат добитък – коне, овце и кози, тъй като в големи количества таниновата киселина става токсична. Причинява се увреждане на бъбреците и гастроентерит. Симптомите на отравяне включват липса на апетит, запек, диария /която може да съдържа кръв/, кръв в урината и колики. Изключение правят домашните свине, които могат да се хранят изцяло с жълъди в подходящи условия. Жълъдите, също са годни за консумация от хората в преработен вид, след извличане на танина

Дъб - Къде се среща?

Той е разпространен в Северното полукълбо и включва широколистни, вечнозелени видове, простиращи се от студените ширини до тропическа Азия и Америка.