Жълт смил - Действие и приложение:

Жлъчегонно, апетитовъзбуждащо, пикочогонно.

Цветовете на жълтия смил намират приложение при заболявания на черния дроб, жлъчните пътища и отделителната система. Предписват се предимно при възпаление на жлъчните пътища с жълтеница, камъни и пясък в жлъчния мехур, възпаление на бъбреците и пикочния мехур, смущения в уринирането, отоци, ревматизъм, невралгия, импотентност, ишиас, ниско артериално налягане, някои кожни болести и др.

Доказана е способността на извлеците от цветовете на жълтия смил да стимулират секрецията на жлъчка, стомашен и панкреатичен сок, да засилват тонуса на жлъчния мехур и да увеличават отделянето на урината. Едновременно с това при болните от жълтеница се наблюдава спиране на повръщането и гаденето, облекчаване на болките, изхвърляне на задържаните газове, намаляване на жълтото оцветяване на кожата и лигавиците.

Жълт смил - Описание:

Жълт смилМногогодишно сивозелено до сребристосиво, влакнесто тревисто растение. Стъблата са прави или възходящи, високи до 30 см, разклонени само в зоната на съцветията. Листата са последователни, приседнали, линейно ланцетни, 2 - 6 см дълги, целокрайни, заострени. Цветните кошнички са кълбовидни, 5 - 6 мм в диаметър, с лимоненожълта до зластистожълта обвивка от сухи, лъскави, керемидообразно наредени листчета. Всички цветове са тръбести, оранжеви. Цъфти юни - септември.

Жълт смил - Използвани части:


Още по темата Кандидоза. Кандида. Кандида АлбикансХламидия. Хламидия трахоматис. ХламидиозаХепатит АБяло течениеВагинитЕК даде разрешение за употреба на нов медикамент за лечение на хроничен хепатит СИзползуват се цветните кошнички (Inflorescentia Helichrysi arenarii, Flores Helichrysi arenarii, Flores Stoechados citrini).

Жълт смил - Начин на употреба:

Използуват се чаеве, отвари, запарки от цветовете на жълтия смил. Предписва се например запарка, приготвена от 1 супена лъжица билка, накисната за 1 час в 1/2 л вряща вода. Пие се по 1 кафена чашка преди ядене. В някои страни има препарати, приготвени от действуващите вещества на растението. Те са слабо токсични, но при продължителна употреба могат да предизвикат жлъчен застой в черния дроб и да смутят храносмилането, като затруднят изпразването на стомаха и червата.

Жълт смил - Лечебни съставки:

Съдържа флавоноиди от различен тип - флавоноли, флавони, флаванони и халкони. С най - голямо значение за лечебното действие са халконът изосалипурпозид; гликозидът на флаванона нарингенин, гликозидите на апигенина и кемпферола. С биологична активност са и установените в дрогата фталиди, кумарини, стероли, етерично масло, инозитол, каротеноиди и др.

Жълт смил - Къде се среща?

Среща се по песъчливи, каменисти и тревисти места по Черноморското крайбрежие — Варненско, Авренското плато, край Камчия, между Бургас и Несебър; в Югоизточна България  - Провадийско, Шуменско и др., а също и в Кюстендилско.