Жълт енчец - Действие и приложение:

Надземната част от растението се използва при заболявания на отделителната система -  възпаления, пясък и камъни в бъбреците и мехура с албумин в урината. Прилага се при отоци от различен произход, подагра, ревматизъм, ентероколити и др. Разчита се на болкоуспокояващото, противовъзпалителното и пикочогонното действие на билката. Растението намира приложение и външно при гнойни рани, циреи и други кожни възпаления.

Жълт енчец - Описание:

Жълт енчецМногогодишно тревисто растение с 20 - 60 см високо стъбло, разклонено само в горната част. Листата са последователни, приосновните са с дълги дръжки, елипсовидни, назъбени, а горните - ланцетни. с къси дръжки или приседнали. Цветните кошнички са групирани на върха на стъблото в сложно метличесто съцветие. Цветовете са жълти, периферните са езичести, а средните - тръбести. Плодовете са с хвърчилка от много реснички. Цъфти юли - септември.

Жълт енчец - Използвани части:


Още по темата Цистит - дигноза, симптоми, лечениеУпотребата на антибиотицитеКога да пием антибиотици и кога от тях няма смисълПодагра – доказателство, че страстите са вредниЗнаете ли как да се предпазите от цистит?Започнете деня с вода с лимонИзползват се горните стъблови части с листата и кошничките (Herba Solidaginis virgaureae), събрани по време на цъфтеж.

Жълт енчец - Начин на уптреба:

Прилага се извлек от надземната част, който се приготвя от 6 чаени лъжички билка, извлечена на студено с 1/2 л вода за 8 часа. Извлекът се изпива на глътки за 1 ден. Външно се прилага под формата на лапи от стрити пресни или сухи листа като кашичка с вода или мляко.

Жълт енчец - Лечебни съставки

Химически състав. Съдържа етерично масло, сапонини, дъбилни вещества, флавоноиди, смоли, слузни вещества, витамин С и др.

Жълт енчец - Къде се среща?

Расте из храсталаци и редки гори, по тревисти и скалисти места в равнините и планините из цялата страна до 2200 м надморска височина.