КъпинаКъпина - Действие и приложение

Къпина - Описание

Къпина -Използвани части

Къпина - Начин на употреба

Къпина - Лечебни съставки

Къпина - Къде се среща

 

Къпина – Действие и приложение

Къпина действа запичащо, кръвоспиращо, противовъзпалително, фитонцидно.

 

В нашата народна медицина листата и корените от къпина се използуват при диария, гастрит, обилна менструация. Плодовете се използуват при простуда. Външно листата от къпина се прилагат при възпаление на лигавицата на устата, против кървене на венците и при хемороиди.

Къпина – Описание

Къпината се описва като сборен вид, неправилно наречен Rubus fruticosus. L., с много видове, подвидове, вариетета и форми. У нас са разпространени 44 вида, между които: сива къпина - R. canescens DC, полска къпина - R.caesius L., влакнеста къпина -  R.hirtus W. К., кървавочервена къпина - R. sanguineus Friv. и др. Те са бодливи, храсталовидни растения с дълги полегати или катерливи одървенели стъбла и добре развити коренища. Листата са нечифтоперести, с по 3 - 7 листчета с дръжки. Листчетата са яйцевидни, заострени към върха, назъбени, отгоре зелени, отдолу белезникави поради наличието на власинки; по долната страна на главната жилка се намират дребни шипчета и по - едри - върху листната дръжка и клоните. 

Цветовете от къпина са бели, събрани в гроздовидни съцветия. Чашката е петделна. Венчелистчетата са 5, свободни, малко по-дълги от листчетата на чашката. Плодът е сборен, състои се от голям брой (20 - 30) месести костилкови плодчета. Отначало той е зелен, после се зачервява и при пълно узряване става черен, лъскав. Вкусът му е възкисел и с приятна миризма. Цъфти от май до август.

Къпина – Части


Още по темата АвитаминозаГастрит - Видове гастрит и Лечение.ДиарияКакво трябва да знаете за бактерията листерияЦинкът помага при настинкаНай-добрата закускаС лечебна цел се използуват листата (Folia Rubi fruticosi) и корените (Radiax Rubi fruticosi). Листата се събират през лятото, а корените - от септември до ноември.

Къпина – Начин на употреба

Използва се запарка или отвара от листата или плодовете, която се приготвя от 6 - 10 г листа или 15 - 20 г плод на 500 см3 вряща вода. Предпочита се отварата от листата. Тя може да бъде използувана и за гаргара.

Къпина – Лечебни съставки

Листата от къпина съдържат около 10% дъбилни вещества, флавоноиди, органични ки­селини, витамин С и др. Корените  -  дъбилни вещества, инозит и др.

Къпина – Къде се среща?

Къпината расте из горите, храсталаците, поляните, покрай пътищата, по предпланинските и планинските склонове на цялата страна.