Морков- Действие и приложение:

Морковът се препоръчва като антисептично лаксативно (слабително) средство, както и за лекуване на глисти, като мехлем против язвички по кожата и против възпаления на кожата. Препоръчва се като лечебно средство против астма, воднянка, възпаление на кожата и за лечение на всички видове нервни разстройства. Във Франция се употребява за лечение на заболявания на черния дроб. Изследванията показват, че той намалява количеството на холестерина в кръвта, предотвратява развитието на някои видове рак, подобрява зрението и засилва имунната система. Морковите оказват също така противовъзпалително, диуретично, слабително, спазмолитично, противотуморно, заздравяващо въздействие.

Най-новите изследвания показват, че морковите съдържат съединения, предотвратяващи образуването на т. нар. свободни радикали в човешкото тяло. А е известно, че те разрушават клетките и способстват за развитието на голям брой хронични заболявания. Чрез предотвратяване развитието на свободни радикали, морковите способстват за забавяне състаряването на човешкия организъм. Морковите се препоръчват при сърдечно-съдови заболявания и хипертония, а сокът им помага и при заболявания на червата и стомаха. Спомага за млечната секреция при кърмачки. Той е прекрасно лекраство против глисти, перде на очите, белодробен рак и болести по кожата.

Морков - Описание:

Морков Двегодишно културно растение от семейство Сенникоцветни. През първата година образува листна розетка и месест кореноплод, а през втората — цветоносно стъбло. Кореноплодът е оранжев, с различна форма и големина в зависимост от сорта. Стъблото е сложен сенник с перести прицветници в основата на главните лъчи. Цветовете са бели. Плодът при узряване се разпада на две половини, покрити по ребрата с шипчета. Отглежда се заради кореноплода, който е месест и в зависимост от сорта с червена, жълто-червена, жълта или бяла окраска, има закръглена, пресечено-конусовидна, вретеновидна или друга форма. Кореноплодът през първата година е бледожълт до червено-оранжев кореноплод, а през втората година образува семена и цветове. Цъфти юли - септември.

Морков - Използвани части:

Плодовете и свежият кореноплод.

Морков - Начин на употреба:


Още по темата ГлаукомаКатарактаГруби лекарски грешки в областта на лекарствената терапияМелатонин - естественият хормон на съня. MelatoninЛекарствата трябва да се пият с чешмяна водаТоп 10 хранителни добавки за мъже – част II Плодовете от морков се консумират сурови, изцедени на сок или приготвени чрез термична обработка.

Морков - Лечебни съставки:

Един морков със среден размер 18 см дължина и 2.5 дебелина съдържа само 30 калории и може да задоволи на 100 % нуждите на организма от витамин, А. Морковът съдържа средно: 1.1% азотисти вещества, 1% целулоза, 0.7% пепел и витамини A, C, B1, 88.8% вода и B2 0.2% мазнини, 8.2% захари, скорбяла и други вещества. Използва се за храна, фураж и като лечебно средство. В България се отглежда навсякъде. Други ценни съставки в морокова са витамин В, бета-каротин, целулоза, повишено съдържание на калиеви соли, фитонциди (тези вещества действат пагубно на "лошата" микрофлора), биоактивни вещества, които повишават жизнения тонус и намаляват възприемчивостта към инфекции. Морковите са богати и на йод. Морковите имат доста висок гликемичен индекс и могат много бързо да вдигнат нивото на инсулина, ако се прекалява с количеството им. Благодарение на калия, който се съдържа в морковите, кожата става стегната и гладка, а бръчките не се задълбочават.

Морков - Къде се среща?

Отглежда се като зеленчуково растение с различни сортове в цялата страна. Повсеместно разпространен у нас по сухи тревисти места е дивият морков, който е с тънък, белезникав корен.