Шипката е изключително популярна билка в България. Тя разполага с изключителни лечебни действия, съдържа Витамин С и полезни кисилини. билката се използва за лечение на авитаминоза, диабет, бронхит, умора и анемия.

Действие и приложение:

В традиционната българска медицина, плодовете от шипка се използват като високовинаминен източник, които повишава защитните сили на организма. Използва при бронхиални и стомашно-чревни заболявания, поради съдържанието на танини и пектини. Комбинацията на витамин С и другите съставки в плодовете от  шипка стимулират образуването на червени кръвни клетки, засилва съпротивителните сили на организма и повишава работоспособността. Тя е изключително полезна за укрепване на сърцето и кръвоносната система. Шипката повлиява особено благотворно на функцията на черния дроб, а също така понижава нивото на кръвната захар, което своевременно я прави подходяща за болни от диабет. Препоръчва се при умствена и физическа умора, анемия, авитаминоза, простудни заболявания и др.

Използва при лечение на хиповитаминоза (състояние след тежко боледуване) и авитаминоза, тъй като тя повишава жизнения тонус и работоспособността на организма. Шипките са средство за пълноценно функциониране и укрепване на имунната и кръвоносната система, щитовидната жлеза и главния мозък. Полезна за  укрепване на кръвоносните съдове и клетъчните мембрани на всички клетки с цел тяхното пълноценно функциониране. Тя е добро помощно средство в терапията срещу камъни и песъчинки в пикочните пътища, както и в борбата срещу местни или общи инфекции - коклюш, скарлатина, дифтерия, пневмония. Препоръчва се при лечение на грип, кашлица, маточни и носни кръвотечения.

Изпoлзвa пpи изгapянe. Зa дa ce лeĸyвaт paни oт изгapянe ce нyждaeтe oт вeнeчнитe лиcтa нa цвeтoвeтe. Eĸcтpaĸтът oт шипĸи пoмaгa зa нaмaлявaнe нa бoлĸи в cтaвитe. Πлoдoвeтe нa шипĸaтa имaт зaпичaщo зa cтoмaxa cвoйcтвo.

Още от векове, се използват в народната медицина. В различните страни се е използвала за най-различни заболявания. В Русия се е употебявала  за лечение на камъни в бъбреците, язва, гастрит, колит. В Китай билката е ползвана като средство против глисти и което нормализира храносмилането.

Описание:

Шипка - Авитаминоза

Шипката е многогодишен покртосменно растение от семейство Розоцветни. Тя е вид диворастяща роза, представлява храст, като стъблото й е силно разклонено и достига до 4-5м дължна. Цветовете й са бледорозови - до бели  с диаметър около 6см и с по 6 венчелисчета. Растението цъфти от май до юли. Плодовете са червено-оранжеви, размерът им е около 1-2 см, те са месести и са пълни с космати семена.

Използвани части:


Още по темата АвитаминозаПневмония - Инфекциозна, Вирусна и Хронична ПневмонияАнемия – симптоми, причини, диагноза и лечениеДиарияЦироза на черния дробАлкохолен хепатит Използват се плодовете на шипката. Те представляват един своеобразен склад за витамини.

Начин на употреба:

Консумира под формата на чай, сладка, вино и др.

Чай от шипка: 1с.л. сушени шипки се прибавя в 250 мл кипяща вода. След около час се прецежда и се пие. Помага за намаляване на стреса и тонизиране на организма.

Сироп: особено полезен е за бебета и малки деца, като хранителна добавка.

Лечебни съставки:

В плода има богато съдържание на керотин (провитамин А 7%); витамин С; пектини (около 11%); отганични киселини (ябълова и лимонена); масло (около 2%); незаместими мастни киселини ( Омега-3  и Омега-6);  витамин В1 (около 430мг%) и витамин В2;  ликопен;  витамин РР и витамин К;  флавоноиди - рутин, кемпферол, кверетин;  захари (предимно захароза, около 2.5%), дъбилни вещества и минерални соли (около 3.25%), най-вече калиеви (около 512 мг%), калциеви (около 50 мг%), натриеви (около 47 мг%) , фосфорни (около 54 мг%), и магнезиеви (около 122 мг%) соли. Шипковият плод няма аналог в растителния свят, по съдържанието на витамин С. В 100гр плод се съдържа около 2г витамин. Съдържанието на минерални соли е високо- калиеви, магнезиеви, фосфорни, калциеви и др. В семената на шипката има съдържане на витамин Е.